0-6 mjeseci Mame Novorođenčad

Moroov refleks ili bebin ‘strah od padanja’

moroov refleks

Foto: valuavitaly / Freepik

Sigurno ste se pitali zašto vaša beba ima ‘strah od padanja’, naglo se prestraši, zamahne rukicama i zgrči lice kad je pokušavate spustiti u krevetić. Ili to isto napravi kad čuje glasni zvuk. Taj refleks, poznat kao Moroov refleks, jedan od nekoliko normalnih refleksa prisutnih kod zdrave novorođenčadi. Također je jedna od stvari koje vaš pedijatar provjerava odmah nakon rođenja i tijekom prvih pregleda bebe.


Što je zapravo Moroov refleks?

Kao i svi drugi refleksi, i ovaj je nesvjestan. Spada u grupu tzv. primitivnih refleksa s kojima novorođene bebe dolaze na svijet. I bitan je za razvoj. Javlja se kad se položaj glave vaše bebe naglo promijeni ili ako joj glava padne unatrag. Beba tada širi ruke, odmiče ih od tijela, isteže vrat i širi prste. Zatim opet brzo spaja ručice, savija laktove i posve se opušta. Prsti se također mogu skvrčiti, a beba može imati izraz prestravljenosti na licu ili zaplakati.


Ovaj refleks prvi je opisao austrijski liječnik i pedijatar Ernst Moro. Može se primijetiti već od 25. tjedna nakon začeća i prisutan je do 30. tjedna nakon začeća. Nestaje između drugog i šestog mjeseci starosti, kada beba ojača i uspije samostalno držati glavicu. Odnosno, što se više mozak djeteta razvija, tako dobiva bolju kontrolu nad pokretima, a refleksi postaju nepotrebni. Tako će osim Moro refleksa nestati i refleks traženja (kad dodirnete ili pomilujete obraz ili kut usana kod novorođenčadi, automatski će okrenuti glavu prema toj strani i otvoriti usta), i refleks sisanja (kad joj nešto dotakne nepce, beba će početi sisati).

Refleks sisanja još je jedan primitivni refleks. 
Foto: javi_indy / Freepik
refleks sisanja

Može se kontrolirati i potaknuti

Moroov refleks može se namjerno izazvati. Kad ste kod liječnika, liječnik će nježno povući ruke vaše bebe prema gore i pustiti ih. Beba će zamahnuti rukicama, što znači da se mozak i živčani sustav dobro razvijaju. Može se potaknuti i kad pokušavate staviti svoju bebu u krevetić. Kad se nagnete da položite dijete, probudit će se zbog osjećaja pada. Ponekad se čak mogu probuditi iz dubokog sna zbog vlastitih pokreta. Ako refleksi sprječavaju miran san vaše bebe, isprobajte ove savjete:

  • pokušajte spustiti svoju bebu u krevetić vodoravno, kako ne biste nagnuli glavu unatrag
  • držite bebu što bliže tijelu dok je spuštate. Pustite je tek kad njeno tijelo dotakne madrac
  • možete isprobati zamatanje u pelenu. Omotavanje bebe u pelenu fiksira ruke tako da neće iznenada raširiti ruke od tijela. Ovo može smiriti vašu bebu i pomoći joj da bolje spava. Pazite da bebu stavljate na leđa kako biste smanjili rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).
Kada se treba zabrinuti?

Nemojte brinuti ako vaša beba ne zatreperi svaki put na spuštanje, glasan zvuk ili svjetlo. No, ako beba uopće nema Moroov refleks, to bi moglo biti znak da morate liječniku. Moroov refleks koji se događa samo s jedne strane tijela (asimetričan) može biti posljedica ozljede, oštećenja živca, moždine ili se radi o frakturi ključne kosti.
Ako Moroov refleks ne nestane nakon šest mjeseci, to bi mogao biti znak drugih problema, poput kašnjenja u razvoju motoričkih vještina ili cerebralne paralize.

Stoga se ne plašite Moroovog refleksa, on pokazuje da je s vašim mališanom sve ok. No i pratite je li nestao u dogledno vrijeme. Ako nije, javite se pedijatru i provjerite stanje vašeg potomka.