25 do 40 tjedana Bebe Novorođenčad Trudnice

4 važna savjeta za roditelje kada dođe novorođenče!

4 važna savjeta za roditelje kada dođe novorođenče! Bebe.hr portal

Kada dođe novorođenče novopečeni roditelji s pravom svu svoju pažnju usmjeravaju na malo čudo koje su upravo stvorili. Podsjećamo novopečene roditelje da je briga o maloj bebi maraton, a ne sprint.

Važno je da se novi roditelj brine o sebi kako bi se mogao učinkovito brinuti za svoju bebu. Najvažniji savjet koji prenosimo novopečenim roditeljima je da spavaju kada spava njihova beba. Mnogi roditelji odriču se spavanja kako bi “obavili stvari” kada njihovo novorođenče ode spavati. Iako se ovo čini kao prikladna upotreba vremena, na kraju ostavlja roditelje u nedostatku sna. I ne mogu biti potpuno prisutni tijekom budnog vremena svoje bebe.     

A sada donosimo odgovore na četiri najčešća pitanja koja novi roditelji postavljaju kada dođe novorođenče.

 

Kada je “vrijeme za trbuščić”?

Dobro je početi stavljati bebu na trbuščić što ranije. Tijekom prvih dana trebalo bi biti iskustvo povezivanja, a ne propisana kruta aktivnost. Pa krenite tako da dopuste svojoj djeci da iskuse vrijeme za trbuščić dok leže trbuhom na vašem trbuhu. Nakon što bebe razviju bolju kontrolu vrata oko četvrtog tjedna, možete ih početi stavljati na nešto tvrđoj podlozi od vašeg trbuha. 

Možda će Vas još zanimati: Kada se bebe počinju smiješiti?

 

Što ako se osjećam tjeskobno?

Jedna od važnih upozorenja da novopečeni roditelj možda doživljava postporođajnu tjeskobu je nemogućnost spavanja dok njihova beba spava. Ovi su roditelji toliko nervozni zbog dobrobiti svoje bebe da ne mogu zaspati iz straha da će nešto propustiti. Ako patite od postporođajne depresije ili tjeskobe, važno je da se obratite svom liječniku. Ovi postpartalni izazovi mentalnog zdravlja mogu se učinkovito liječiti

 

 width=

 

Što trebam znati o odlasku van s novorođenčetom?

Prvo, trebali biste početi izlaziti kada se osjećate ugodno kontrolirajući neposrednu okolinu. Kada se osjećate ugodno dok presvlačite bebu i hranite u javnosti. 

Drugo, svjesni ste sunca i vrućine ili hladnoće s kojom ćete se susresti. Ljeti uvijek pokušajte ograničiti svoje aktivnosti na otvorenom na jutro i večer kada je malo svježije. Ako morate izaći usred dana, izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost i pripremite se na malo češće hranjenje.   

Treće, gradovi, mogu biti glasna mjesta. Ako izlazite van s bebom koja spava, korištenje prijenosnog uređaja za bijeli šum (ili čak aplikacije na vašem telefonu) može pomoći bebi. Kad je moguće izbjegavajte područja za koja znate da će biti iznimno glasna (gradilišta itd.). 

Možda će Vas još zanimati:

 

Kako mogu raditi na razvoju tijekom ovih ranih dana?

Mnogi željni roditelji pitaju o razvoju tijekom razdoblja novorođenčadi. Osim vremena za trbuščić, nisu potrebne posebne aktivnosti ili vježbe tijekom tih ranih dana.

Tijekom prvih nekoliko mjeseci trebali biste se brinuti o sebi, povezivati ​​se s bebom kroz hranjenje i dodir, te učiti bebine znakove i plač umjesto da razmišljate o razvoju. Kao što je rečeno, glazba, vaš glas, nježan dodir sve su to načini da svoju bebu uvedete u njihov novi svijet. Nećete morati predugo čekati, živčani sustav se razvija nevjerojatno brzo i ti trenuci za podučavanje su odmah iza ugla.   

POVEZANO: Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite