1. godina 6-12 mjeseci

10 osobina živahnih jednogodišnjaka

ponašanje jednogodišnjaka
  1. Djeca u dobi od godinu dana izvrsni su imitatori. Često oponašaju ponašanje odraslih s kojima žive, što je važan dio njihovog procesa učenja, i osnovna karakteristika kad je u pitanju ponašanje jednogodišnjaka.
  2. Jednogodišnjaci imaju neiscrpnu energiju. Promijenit će se i doći od bezglavog trčanja do drijemanja u samo nekoliko minuta. Kad se probude ponovno će biti spremni za akciju!
  3. Pazite se, neće vas slušati! Maleni vas “stavljaju na led” kad ih zovete imenom. No to nije neposluh, oni su jednostavno duboko uronjeni u vlastiti svijet istraživanja i mašte.
  4. Djeca u dobi od godinu dana vole ponavljanje. Bilo da je riječ o čitanju iste knjige iznova ili gledanju omiljenog crtiću, oni to vole. I uče kroz ponavljanje.
  5. Sve je svijet otkrića za ove malene avanturiste. Od istraživanja kućanskih predmeta do stavljanja ruku u različite predmete – neprestano uče kroz dodir i igru. Što može biti i opasno.
  6. Djeca u dobi od godinu dana poznata su po svojoj iskrenosti. Ako im se nešto ne sviđa, reći će vam, a izrazi lica obično jasno otkrivaju njihove osjećaje.
  7. A kad već govorimo o tome, djeca u dobi od godinu dana mogu biti nevjerojatno izražajna. Njihova lica mogu prenositi širok spektar emocija u roku od nekoliko sekundi.
  8. Razdoblje u dobi od godinu dana ključno je za razvoj jezika. U toj fazi prelaze od brbljanja do formiranja jednostavnih rečenica i izražavanja misli.
  9. Mnoga djeca u ovoj fazi razvijaju snažnu privrženost određenim igračkama ili tješilicama, stvarajući si tako osjećaj sigurnosti. Sad je pravo vrijeme za uvođenje omiljene dekice ili lutkice koju će dijete prepoznati kao utjehu i mir pa s njom lakše prebroditi odvajanje od roditelja kad krene u vrtić.
  10. Vole se uključivati u igru koja ima priču. Smislite zajednički igrokaz! Bilo da se pretvaraju da su životinje, superjunaci ili likovi iz svojih omiljenih priča, njihova kreativnost ne poznaje granice. Uključite se i zajedno uživajte.