6-12 mjeseci

Zašto bebe trebaju jesti prstima?

zašto bebe trebaju jesti prstima

Foto: Freepik

Jelo prstima, poznato i kao “baby-led weaning” ili dohrana “beba vođa”, postaje sve popularniji pristup uvođenju čvrste hrane bebama. Ovaj pristup ima brojne prednosti za razvoj djeteta o kojima se puno priča. Od razvoja motorike, do upoznavanja s hranom, istraživanja tekstura… puno je benefita koji stoje iza ovakvog principa hranjenja, a koji sežu dalje od same prehrane djeteta. Jedenje prstima ne govori samo o hranjenju; to je sveobuhvatan pristup koji podupire fizički, kognitivni i emocionalni razvoj bebe, pružajući temelje za zdrave prehrambene navike i neovisnost. U ovome tekstu nabrojat ćemo neke od benefita.

Razvoj motoričkih vještina

Jedenje prstima potiče razvoj fine motorike i koordinacije ruka-oko. Bebe uče kako držati hranu, što pomaže u razvoju hvataljke i manipulacije predmetima. Doprinosi razvoju sposobnosti djeteta, i njihovoj želji da se hrane samostalno, što je važan korak prema neovisnosti.

Senzorički razvoj

Jedenje prstima omogućuje bebama da istražuju različite teksture, oblike i temperature hrane, što je važno za razvoj osjetila. Pruža mogućnost da iskuse širok spektar okusa, što može potaknuti razvoj zdravih prehrambenih navika.

Kognitivni razvoj

Bebe uče o uzroku i posljedici kroz manipulaciju hranom (npr. što se događa kada hrana padne).Jedenje prstima omogućuje bebama da donose odluke o tome što će jesti i koliko će jesti, potičući kognitivni razvoj.

Povećanje samopouzdanja i neovisnosti

Omogućuje bebama da kontroliraju ritam hranjenja i utječu na izbor hrane.

Društveni rast i razvoj

Jedenje prstima omogućuje bebama sudjelovanje u obrocima za stolom, što potiče socijalnu interakciju i učenje.

Kako početi?

Jedenje prstima obično počinje oko 6. mjeseca života bebe, kada beba počinje pokazivati interes za hranu. Važno je osigurati da su komadi hrane dovoljno veliki da ih beba može držati, ali dovoljno mali da se smanji rizik od gušenja. Treba paziti i na održavanje higijene ruku i površina za jelo. Bebu uvijek promatrati i podržavati. nered je potrebno prihvatiti i tolerirati, a mlene poticati da što više “brljaju”, stavljaju hranu u usta i eksperimentiraju, pokazujući im pritom kako se pravilno žvače, jede i objeduje za stolom. maleni pametnjakovići vrlo brzo usvojit će sva pravila i početi uživati u hrani.