Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

7 načina kako podržati roditelja s nedonoščetom

7 načina kako podržati roditelja s nedonoščetom Bebe.hr portal

Postoji mnogo načina kako prijatelji i obitelj mogu podržati roditelja s nedonoščetom kako bi novopečenim roditeljima malo olakšali rođenje djeteta. Većina roditelja ne očekuje da će njihovo novorođenče doći ranije. Niti da će biti primljeno na neonatalnu intenzivnu njegu, a kada se to dogodi, roditelji su obično uplašeni. Istovremeno obrađuju ogromnu količinu informacija odjednom, a imaju mnogo praktičnih potreba u pozadini.

 

Nedonošće

podržati roditelja s nedonoščetom

Nedonošće je dijete rođeno prije 259. dana trudnoće (37 tjedan), računajući od prvoga dana posljednje mjesečnice. Dijele se ili prema vremenu rođenja:

  • izrazito preranu nedonoščad (od 23. do 28. tjedna),
  • vrlo preranu nedonoščad (od 29. do 32. tjedna).

Ili prema tjelesnoj masi na:

  • nedonoščad niske tjelesne mase manje od 2500 g,
  • nedonoščad vrlo niske tjelesne mase od 1000 do 1499 g,
  • nedonoščad izrazito niske tjelesne mase od 500 do 999 g.

S obzirom da su im mnogi organi još nezreli nakon porođaja njeguju se u inkubatoru. Nedonošče nakon rođenja nastavlja nezavršeni razvoj u trudnoći.

POVEZANO: Kako se zbližiti s nedonoščetom u bolnici?

 

Kako bi vašim prijateljima ili članovima obitelji, ili možda kolegama ili susjedi olakšali, naravno ako to želite, donosimo ideje kako ih podržati.

 

7 načina kako podržati roditelja s nedonoščetom

 

 width=

 

1. Donosite im hranu 

Roditelj će vjerojatno provoditi duge dane na intenzivnoj njezi, i kao i svi koji se oporavljaju od rođenja, bit će gladni. Pomozite im i ponesite smrznuta unaprijed pripremljena jela za podgrijavanje u bolnicu (većina ima mikrovalne pećnice). Ili lunch pakete, zdrave grickalice poput voća (koje može biti skupo i teško ih je pronaći u nekim bolnicama). I naravno, omiljene poslastice ako ih znate. Ako imaju drugu djecu kod kuće, nahranite i njih. Nakon dugog dana provedenog u bolnici, kuhanje je posljednja stvar o kojoj će sad roditelji nedonoščeta razmišljati.

POVEZANO: Savjeti za uspješno dojenje nedonoščadi

 

2. Ponudite prijevoz

Vožnje do bolnice – eliminiraju brigu oko dolaska tamo ili kući. Ovisno o tome gdje se bolnica nalazi, možda će im trebati pomoć u prijevozu tamo-amo. Vožnja vaših prijatelja omogućuje im da ne moraju sjediti za volanom u stanju neispavanosti. Ili ako znate da su švorc a vi niste u mogućnosti ih voziti, poklonite im vožnju kada možete.

 

3. Dostava pelena

Većina novopečenih roditelja prije nego što beba dođe, spremaju zalihe osnovnih potrepština kao što su pelene. Ali ako porod počne rano, možda još nisu spremni. A čak i ako jesu, pelene koje imaju vjerojatno će biti prevelike.

Kupite pelene posebno za nedonoščad i dostavite ih tako da budu kod kuće kad beba ode kući (bolnica će osigurati pelene za nedonoščad na intenzivnoj njezi). Primjerice Pampers Swaddlers prikladni su za bebe male od jednog kilograma. I imaju oblikovanu jezgru koja se prilagođava širini bokova novorođenčadi i urez sprijeda kako bi se napravilo mjesta za pupčanu vrpcu. Osim toga, napravljeni su da budu posebno mekani kako bi zaštitili osjetljivu kožu nedonoščadi.

 

4. Pobrinite se ostalu djecu ako ih imaju

Život izvan bolnice se nastavlja, a roditeljima koji uz nedonošće imaju još i drugu djecu trebat će što više pomoći. Ponudite da vodite djecu na druženje, da ih odvezete ili pokupite u vrtiću ili školi. Pazeći da ste na odobrenom popisu za preuzimanje. Ili da ih odvedete na njihove aktivnosti i natrag.

Vjerojatno je i djecu ovo stresno razdoblje, stoga je ključno ponuditi im emocionalnu podršku. Čak i dostava malih paketića za njegu djece može biti dobra dok je roditelj odsutan.

 

5. Emocionalna podrška

 width=

Ponekad prijatelji i obitelj koji nisu sigurni što bi rekli na kraju ne kažu ništa, zbog čega se roditelji mogu osjećati usamljeno. Mame s bebama na intenzivnoj njezi izložene su većem riziku od postporođajne depresije. Ako ne znate što učiniti dovoljno je slušati i uputiti ljubazne riječi, ali pripazite na izražavanje. Izbjegavajte uspoređivati ​​bebe na bilo koji način.

6. Pomozite financijski ako možete

Imati dijete na intenzivnoj njezi ne samo da je iscrpljujuće i stresno, već je i skupo. Prijevoz, parking, kao i stalno hranjenje vani iscrpljuje i novčanik. Pelene su uvijek na cijeni i uvijek su potrebne. Ponudite im da platite benzin, prijevoz ili parking ili im kupite darovnu karticu za dostavu hrane. 

 

7. Ponudite, ali ne očekujte posjet

Mnoge mame se raduju posjetiteljima kao načinu da prekinu duge dane. Ponudite prijateljici da se nađete na kavi u bolnici. Ali nemojte tražiti da vidite dijete i nemojte se pojavljivati ​​nenajavljeni. Većina beba (i mama) ima strogi raspored hranjenja, presvlačenja i izdajanja. Imajte to na umu ako ih želite posjetiti. Vaš vas prijatelj vjerojatno želi vidjeti, ali vrijeme može biti nezgodno. Nikada ne posjećujte ako ste imalo bolesni, jer su novorođenčad i nedonoščad osjetljivi na viruse. Također nemojte dovoditi ni svoje zaraženo predškolsko dijete u bolnicu. 

POVEZANO: Što napisati u čestitku roditeljima palčića, a što ne?