0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

7 savjeta kako povećati količinu mlijeka dok dojite

7 savjeta kako povećati količinu mlijeka dok dojite Bebe.hr portal

U većini slučajeva nije potrebno povećati količinu mlijeka dok dojite jer ga ima dovoljno, samo su Vaše grudi sada već više prilagođene navikama hranjenja. No, ako beba stagnira ne dobiva na težini postoji nekoliko načina kako povećati količinu mlijeka dok dojite. Donosimo 7 savjeta kako to napraviti kod kuće!

 

1# Dojite što više

Što vaša beba više doji, više ćete povećati količinu mlijeka dok dojite. Zato se nemojte držati strogog rasporeda. Dojite svoju bebu kad god je gladna i koliko god ona želi. Posebno u prvih nekoliko tjedana od uspostavljanja opskrbe, i ponudite drugu dojku kada je prva prazna.

 

 width=

2# Pijte puno vode

Ako dehidrirate, proizvodit ćete manje mlijeka. Lako je biti zaokupljen i ometen s bebom, stoga imajte bočicu vode sa sobom, i držite ih tamo gdje obično dojite. Također, pokušajte jesti hranu koja je prirodno bogata vodom, poput voća i povrća. Možda ste čuli tvrdnju da pivo potiče proizvodnju mlijeka, ali zapravo, pijenje vina i alkohola smanjuje proizvodnju mlijeka.

3# Nahranite sebe za situ bebu

Kako biste održali količinu mlijeka i svoje zdravlje, trebate unositi  više od onoga što vam je bilo potrebno da zadržite težinu prije trudnoće. Preporuka je oko 300 do 500 kalorija dnevno više ako isključivo dojite dijete. Najbolja prehrana za dojilje jednostavno je normalna, zdrava, uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Neka istraživanja pokazuju da češnjak, luk i menta čine majčino mlijeko privlačnijim okusom, pa vaša beba može više sisati, a vi zauzvrat proizvodite više mlijeka.

 

4# Pokušajte više odmarati

 width=

 

Nedostatak sna jako negativno utječe na vašu proizvodnju mlijeka. Ako možete, uzmite “odmor za dojenje”. Smanjite vanjske obveze i provedite nekoliko dana radeći što je manje moguće osim opuštanja s bebom, odmora, jela i dojenja. Naravno, to je lakše reći nego izvesti ali probajte. Pogotovo je česta neispavanost ako s prvom bebom imate još i stariju djecu koja također trebaju vašu pažnju.

Zamolite partnera, obitelj ili prijatelje da vam pomognu. Recite gostima da pričekaju koji tjedan prije nego što dođu u posjet, kako biste mogli na miru dojiti i uspostaviti opskrbu mlijekom.

 

5# Masirajte grudi

Masaža dojki može pomoći u povećanju volumena i udjela masti u mlijeku. Kada vaša beba “ugodno doji” smiruje se i može više piti. Masirajte dojku u blizini prsnog koša, a zatim malo dalje prema bradavici i pričekajte da beba nekoliko puta proguta. Zatim izmasirajte drugo područje iste dojke i pričekajte još gutanja. Pa ponavljajte.

 

6 # Provjerite svoje lijekove

Neki lijekovi mogu utjecati na dojenje. Često korišteni lijekovi koji mogu smanjiti količinu mlijeka uključuju antihistaminike i dekongestive, diuretike i hormonske kontraceptive koji sadrže estrogen. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o alternativama.

 

7# Biljni pripravci

povećati količinu mlijeka dok dojite

 

Istraživanje nije jasno pokazalo potiče li bilo koji od ovih dodataka stvarno proizvodnju mlijeka, ali općenito se smatraju sigurnima za uzimanje tijekom dojenja. A to su piskavica i čičak koji se često koriste kao dodaci prehrani.

Oprez, izbjegavajte piskavicu tijekom trudnoće jer može izazvati kontrakcije maternice. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije upotrebe bilo kojeg biljnog dodatka.

POVEZANO: Dalje od osnova: Savjeti za nove mame!