0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Bakterijske infekcije kod beba

Bakterijske infekcije kod beba

Bakterijske infekcije kod beba najčešće su kožne infekcije, infekcije uha i upale grla. Dok je liječenje ovih stanja općenito slično i kod odraslih i kod djece, postoje određene infekcije koje zahtijevaju posebna razmatranja kada su u pitanju djeca. Osim toga, postoje razne infekcije koje mogu zahvatiti pojedince svih dobnih skupina, ali su posebno opasne kod djece. Važno je napomenuti da rutinska imunizacija koja se provodi rano u djetinjstvu može spriječiti nekoliko teških bakterijskih infekcija, što naglašava važnost pravodobnog cijepljenja. POVEZANO: 5 namirnica za borbu protiv prehlade i gripe kod djece

Novorođenčad ima osjetljiv imunološki sustav a majčino mlijeko služi kao vitalni izvor antitijela koja pomažu u borbi protiv infekcija, što ga čini ključnim obrambenim mehanizmom. Posljedično, dojena djeca imaju manje infekcija u usporedbi s onom koja se hrane na bočicu.

U nesretnom slučaju da novorođenče dobije infekciju, hitno djelovanje je najvažnije. Novorođenčad se može brzo razboljeti, što zahtijeva hitnu liječničku pomoć. Srećom, novorođenčad obično brzo reagira na liječenje ako se infekcija na vrijeme otkrije. U slučajevima kada liječnik posumnja na infekciju novorođenčeta, bez odgađanja će započeti antibiotsko liječenje. Ovaj proaktivni pristup osigurava najbolji mogući ishod za zdravlje dojenčeta. POVEZANO: 4 važna savjeta za roditelje kada dođe novorođenče!

Dijagnoza bakterijske infekcije kod beba

Za dijagnosticiranje bakterijske infekcije kod beba liječnici se često oslanjaju na testove koji ispituju krv, tjelesne tekućine ili uzorke tkiva. Dok se neke infekcije mogu prepoznati na temelju tipičnih simptoma, većina slučajeva zahtijeva identifikaciju bakterija putem uzoraka. Kao što su urin, gnoj, cerebrospinalna tekućina ili tkivo.

Iako se određene bakterije mogu promatrati pod mikroskopom ili otkriti brzim testovima koji ciljaju na određeni genetski materijal, često ih je premalo. Ili su premale da bi se mogle izravno vidjeti. U takvim slučajevima liječnici uzgajaju uzorke u laboratoriju, što je proces koji obično traje 24 do 48 sati.

Uzgoj bakterija ne samo da pomaže u identifikaciji, već također omogućuje ispitivanje njihove osjetljivosti na različite antibiotike. Ove informacije su ključne za liječnike u određivanju najučinkovitijeg liječenja zaraženog djeteta. POVEZANO: Bakteriofobija kod djece

Liječenje infekcija

Kada se sumnja na bakterijsku infekciju kod novorođenčeta, hitno i učinkovito liječenje antibioticima je ključno. Kako bi se osigurala pravilna isporuka antibiotika, oni se daju intravenozno (IV), pomoću šuplje cijevi umetnute u venu. IV infuzija jamči da odgovarajuća količina antibiotika uđe u bebin krvotok jer oralna primjena nije učinkovita zbog slabe apsorpcije u želucu.

Pedijatar će pažljivo pratiti razine antibiotika u bebinoj krvi kako bi osigurao točnu dozu. Trajanje liječenja antibioticima varira ovisno o vrsti infekcije, obično u rasponu od 7 do 21 dana. Ako rezultati testa pokazuju negativnu bakterijsku infekciju, antibiotici će se vjerojatno prekinuti. Važno je strogo slijediti upute pedijatra o doziranju i trajanju terapije antibioticima. Nemojte prekidati liječenje prije nego što vam to preporuči liječnik, čak i ako se simptomi smanje ili nestanu.

Također antibiotici su neučinkoviti protiv virusnih infekcija. Ako se kod vašeg novorođenčeta dijagnosticira virusna infekcija, ono će se obično osloniti na vlastiti imunološki sustav u borbi protiv infekcije bez lijekova. Pružit će se potporna njega za upravljanje simptomima i pomoć u oporavku. Međutim, dostupni su specifični antivirusni lijekovi za liječenje određenih virusa, poput herpesa ili HIV-a.

POVEZANO: Mogu li bebe dobiti vodene kozice?