Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Beba ne voli biti na trbuhu? Isprobajte ove ideje

vrijeme na trbuhu

Foto: senivpetro/freepik

Vrijeme na trbuhu važno je za fizički razvoj bebe. Osim toga, ova pozicija omogućuje vašoj bebi da vizualno istražuje okolinu na posve novi način. Kada su položeni na leđa, mališani većinom vide samo strop i ono što je direktno ispred njih. Ali na trbuhu koriste mišiće da podignu glavicu i vide svijet u razini očiju, što je za njih posve nova perspektiva.

Ipak, ne vole sve bebe provoditi vrijeme na trbuhu. Onima koji to izbjegavaju, plaču i “grintaju”, pripremili smo set trikova kojima ćete ih motivirati da promatraju svijet iz drugih, “neležećih položaja”.

Trbuh na trbuh

S ovom pozom počnite dok ste još u bolnici. Što prije počnete, beba će prije prihvatiti boravak na trbuhu kao svoj prirodan položaj. Zapravo, bebu stavite na vaš trbuh i prije nego što pupčana vrpca otpadne, bez imalo straha. Smjestite novorođenče na svoj trbuh ili prsa dok ste budni, kad ste u ležećem položaju, dok sjedite ili ste naslonjeni na jastuk. Iskoristite ovu priliku za druženje s novorođenčetom i potaknite kontakt očima. Razgovarajte piskutavim tonovima i učinite sve što je u vašoj moći da vas gledaju i pažnju usmjere na vas.

Maženje u krilu

Postavite bebu trbuhom prema dolje na vaše krilo i lagano joj s doljnje strane pridržavajte glavicu. Ne zaboravite joj pridržavati glavicu u ravnini s tijelom! Za više stimulacije polako podižite i spuštajte noge (istovremeno), zatim ih polako pomičite s jedne strane na drugu. Beba neće primijetiti da se nalazi potrbuške, a ovaj bi je položaj mogao i umiriti. Ako beba zaspe, jednostavno je premjestite na krevet (ali položite na leđa).

Ležanje na boku

Ležanje na boku odlična je alternativa vremenu provedenom na trbuhu. Postavite bebu na deku i okrenite ju na bok. Ako je potrebno, poduprite joj leđa ručnikom ili dekicom smotanim u valjak. Ako joj je potrebna potpora za glavu, stavite joj malu, presavinutu krpicu ispod glave. Neka bebine ruku budu ispred nje, a noge savijene u koljenima i postavljene prema naprijed kako bi joj bilo udobno. Dok je beba u ovom položaju, pokazujte joj igračku ili čitajte knjigu. Mijenjate položaj bebe svakih 10 do 15 minuta.

Ako je vaša beba rođena prije vremena ili ima zdravstvene poteškoće, vremenu na trbuhu treba se pristupati posebno. O tome će vas informirati pedijatar prije nego počnete bilo što raditi.