0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Beba u avionu: Ponesite ove stvari

Beba u avionu

Beba u avionu znači neophodnu pojačanu pažnju s vaše strane – za vrijeme pakiranja, prije leta, za vrijeme leta i nakon njega. To je jednostavno tako. Vaša odluka o načinu putovanja s bebom sigurno će utjecati na to kada i kako planirate putovanje. Većina liječnika preporučuje izbjegavanje nepotrebnih putovanja, posebno zračnih, s vrlo malim bebama zbog njihovog još uvijek razvijajućeg imunološkog sustava.

Dakle, ako planirate putovati avionom s bebom, mudro je konzultirati se s pedijatrom prije nego što rezervirate karte. Iako nema službeno odobrene dobne granice za zračna putovanja, Američka akademija pedijatara (AAP) snažno odvraća od letenja s vrlo malim bebama zbog potencijalnih zdravstvenih rizika.

Također je važno provjeriti pravila aviokompanije kojom letite. Neke kompanije možda ne prihvaćaju putnike mlađe od određene dobi. Većina velikih aviokompanija dopušta besplatan prijevoz dojenčadi na domaćim letovima dok ne napune 2 godine, ako sjede u vašem krilu. POVEZANO: Savjeti za prehranu bebe na putovanju

Pravila Croatia Airlines kompanije

Za putovanje s bebama (starosti od 7 dana do 2 godine), vrijede određeni propisi. Beba u avionu ne mora imati posebno rezervirano sjedalo, već može sjediti u krilu odrasle osobe, ali joj se izdaje vlastita avionska karta. Na domaćim linijama Croatia Airlinesa, putovanje beba je besplatno, dok za međunarodne letove njihova karta iznosi 10% primjenjive tarife za odraslu osobu.

Kada rezervirate svoje karte, važno je naglasiti da putujete s bebom i navesti njezin datum rođenja. Ako želite, možete rezervirati i posebno sjedalo za svoju bebu, za što ćete platiti cijenu prema tarifi za djecu. U tom slučaju, obavezno je koristiti dječju auto-sjedalicu koja ima certifikat za putovanje zrakoplovom. POVEZANO: 6 pravila za kupovinu autosjedalica

S bebom može putovati odrasla osoba koja je starija od 18 godina (ili 16 ako je član obitelji). Jedna odrasla osoba može putovati s najviše dvije bebe, pri čemu jedna od njih mora biti starija od šest mjeseci. U ovom slučaju, jedna beba sjedi u krilu odrasle osobe, dok druga može imati svoje posebno putničko sjedalo, opremljeno dječjom auto-sjedalicom s certifikatom za putovanje zrakoplovom.

Beba u avionu

Obratite pažnju na stvari koje morate ponijeti kada putujete s bebom

Putovnica za bebu: Iako se možda čini neobičnim za nekoga tko čak ne može puzati, putovnica je obavezna ako putujete s bebom izvan zemlje. Izrada putovnice za bebu može zahtijevati dodatnu pažnju jer obično postoji uvjet da oba roditelja budu prisutna ili dostave poseban obrazac suglasnosti. Zapamtite, putovnica vaše bebe vrijedi pet godina.

Dokumenti o skrbništvu i suglasnosti: Ako putujete sami s bebom ili s djetetom koje nije biološki vaše, ponesite dokaz o identitetu djeteta. Možete ponijeti rodni list ili pismenu suglasnost bioloških roditelja. Za međunarodna putovanja provjerite smjernice aviokompanija kako biste saznali postoje li posebni zahtjevi za ulaz/izlaz maloljetnika za vašu određenu destinaciju.

Zračni krevetić/putna kolijevka: Za dugotrajne međunarodne letove možete zatražiti besplatni zračni krevetić u kojem vaša beba može spavati. Imajte na umu da obično postoji samo jedan zračni krevetić po avionu. Zatražite ga na vrijeme. Imajte na umu da samo određena sjedala mogu primiti krevetić. POVEZANO: Smjernice kod kupnje kolijevke

Beba u avionu trebat će ove stvari

Na kraju, ne zaboravite listu za pakiranje za putovanje avionom s bebom. Od pelena i opreme za presvlačenje do bebine hrane i igračaka, temeljita priprema osigurava lakše putovanje za vas i vašeg mališana. Ako slučajno nešto zaboravite, nemojte paničariti; drugi roditelji na letu ili na vašem odredištu bit će voljni pomoći. Također, kada stignete na odredište, većinu neophodnog možete kupiti u duty free shopu na aerodromu.

Za bebu:

 • Pelene: U ručnoj prtljazi, trebat ćete jednu pelenu za svaki sat putovanja, plus dodatne. Ne riskirajte da ostanete bez pelena tijekom kašnjenja.
 • Krema za pelenski osip
 • Dezinfekcijske maramice za čišćenje stolića za posluživanje i druge površine
 • Plastične vrećice za mokru ili prljavu odjeću i pelene
 • Krpice za podrigivanje
 • Prekrivač za dojenje
 • Dvije promjene odjeće za vašu bebu
 • Dude
 • Grickalice
 • Majčino mlijeko ili formula (provjerite kolika količina je dopuštena u ručnoj prtljazi)
 • Lijekovi za bebu (uključujući antihistaminike i acetaminofen, te eventualno recepte; nemojte davati svojoj bebi Benadryl ili drugi antihistaminik osim ako to ne preporuči vaš pedijatar)
 • Pokrivači

Ostalo:

 • Dodatna odjeća za vas
 • Nosiljka za nošenje bebe
 • Konzervirana ili staklenka bebine hrane (ovi proizvodi mogu biti podložni dodatnim sigurnosnim pregledima)
 • Boce
 • Prva pomoć
 • Nosni aspirator i otopina za nos
 • Igračke i knjige
 • Igračke za umirivanje tijekom rasta zubića

Putovanje s bebom može se činiti kao izazov, no uz pažljivu pripremu i organizaciju, to iskustvo može postati ugodno za vas i vaše dijete. Ključ uspješnog putovanja leži u temeljitoj pakiranju torbe s potrepštinama koje će vam biti potrebne tijekom leta. Kada se osjećate dobro pripremljeno i spremno za neočekivane situacije, osjećate i veću sigurnost te imate više mogućnosti za uživanje u zajedničkom putovanju. Ta zajednička iskustva stvaraju neprocjenjive trenutke i često postaju dragocjene uspomene koje će vas pratiti kroz cijeli život. POVEZANO: Savjeti kako se pakirati za putovanje kada imate djecu