0-6 mjeseci Bebe

Što kada plač ne prestaje?

Što kada plač ne prestaje? Bebe.hr portal

Plač bebe iznimno je frustrirajući, pogotovo kad se čini da ne možete ništa napraviti kako bi ga zaustavili. No ako razumijete zašto beba plače, to može umanjiti stresnu situaciju. Na sreću, možete napraviti nekoliko stvari kako biste umirili bebu – i postigli da se oboje osjećate bolje. Bebe nam ne mogu reći: “Gladan sam!”, “Vadi me iz autosjedalice!” ili “Ova iritantna etiketa me izluđuje!” Umjesto toga, bebe plaču. To je njihov način da nam kažu: “Mama, trebam te!” Što učiniti ako ste podmirili sve potrebe vaše bebe (odmorna je, nahranjena i ima čistu pelenu), a ona još uvijek plače? Nemojte odmah zaključiti najgore.

Sva novorođena djeca prolaze kroz razdoblje kada su često nemirna tijekom prvih nekoliko mjeseci; razlog tome vjerojatno je nezreo neurološki sustav. A neke bebe jednostavno su osjetljivije od drugih – buka, mirisi, čak i određeni dojmovi mogu ih uzrujati. Većina novorođenčadi plače u prosjeku tri sata na dan, a vrhunac u plaču doseže s oko 6 tjedana starosti. Dobra vijest: do trećeg mjeseca većina beba smanjit će plač na jedan sat u danu.

 width=

Pet najčešćih razloga za plač, osim bolesti

Mokre i pokakane pelene
Jedan od najčešćih razloga za plač kod malih bebe je mokra i nečista pelena. Neka djeca su jako osjetljiva na mokru pelenu i odmah počnu plakati dok su druga izdržljivija te se duže vremena neće buniti. Ako vaša beba počne plakati uvijek je najlakše prvo provjeriti pelenu. Provjerite situaciju i ako je potrebno zamijenite ju i stavite čistu jer ne kaže se uzalud čista pelena-sretna beba.

Glad
Kada čujete da vaše zlato plače prvo ćete pomisliti kako je sigurno gladno. Plač zbog gladi prepoznat ćete po specifičnim simptomima: naglo pojačavanje i stišavanje plača, oblizivanje usana, nemir te stavljanje prstića u usta.

Bebi je pretoplo ili prehladno
Ako vaša beba plače te joj u isto vrijeme podrhtavaju usta znači da joj je hladno. Problem ćete riješiti tako što ćete ju utopliti i zamotati. Bebe često plaču i ako im je prevruće: vruća, crvena koža i teško disanje mogu ukazati na to da je vašoj bebici potrebno rashlađenje. Ako je to slučaj uklonite bebu sa sunce, stavite je u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite višak odjeće.

Umor
Iako bebe imaju tu privilegiju da mogu odspavati kad god požele nekada i one imaju problema sa spavanjem. Ako je bebe preumorna, a iz nekog razloga ne može zaspati postat će nervozna i počet će plakati. Provjerite u čemu je problem, zagrlite bebu i pokušajte ju uspavati. Nježan majčin glas uvijek upali.

Potreba za nježnošću i utjehom
Bebama su roditelji njihov cijeli svijet pa nije ni čudno da stalno traže njihovu blizinu i glas. Ako vaša beba plače, a ima suhu pelenu i nije gladna možda samo traži malo vaše pažnje. Uzmite ju u naručje, mazite ju i pričajte joj i odmah će biti bolje.

Grčevi
Bebe često nakon hranjenja znaju imati problema s grčevima. Ako dijete nakon hranjenja često, dugo i neutješno plače visokim tonovima, crveno je u licu i privlači nožice k trbuhu, vjerojatno ga muče probavni grčevi ili kolike uzrokovane zrakom koji je progutalo pri hranjenju. Nakon svakog obroka pomozite bebi da izbaci taj zrak držeći je podignutu i prebačenu lagano preko ramena ili koljena, nježno joj masirajući leđa.

 

Kako smiriti bebu?

Plač bebe kod mama oslobađa hormon prolaktin, koji stvara pobudu da podignete bebu u naručje i ispunite njezine potrebe. Potreba da utješite svoju bebu ugrađena je u vas od majke prirode, i ako ne uspijete u tome, to možete osjećati kao neuspjeh. Nemir vaše bebe ne odražava vašu sposobnost kao roditelja – savršeno je normalno da beba plače čak i kada se čini da nema izravnog povoda za plač.

 width=

Svaka metoda tješenja neće djelovati na svaku bebu, a neke tehnike djelovat će samo neki put, ovisno o bebinu raspoloženju. Važno je eksperimentirati; s vremenom ćete otkriti što je najbolje za vašu bebu i kada:

– Dodirujte bebu. Dugi, neprekinuti pokreti djeluju umirujuće. Pokušajte milovati obraze, leđa, noge ili trbuh vaše bebe. Ili držite bebu uz svoja prsa tako da je stavite u nosilicu. Ne morate čitav dan nositi bebu sa sobom, ali što je više dodirujete, to će beba biti sretnija.

– Poznati zvuk mamina glasa jedan je od najučinkovitijih sredstava za smirivanje bebe. Stoga stalno pričajte nešto vašoj bebi, ali govorite tihim glasom kako to ne bi bilo previše za nju.
– Pjevanje također može biti umirujuće. Pjevajte umirujuće, polagane pjesme, poput uspavanki – tijelo reagira na glazbu tako da se disanje i otkucaji srca usklade s tempom glazbe.

– Pođite na vožnju. Vožnja oko kvarta kombinira neprestan pokret i bijelu buku. Ako vožnja nije prikladna, probajte s vibrirajućom sjedalicom ili ljuljačkom koje također imaju kombinaciju pokreta/bijele buke.

– Mnoge mame zaklinju se u kupanje kao sredstvo za smirenje bebe. Zvuk vode koja teče i osjećaj tople vode na koži može učiniti čuda za plačuću bebu. Možete se pridružiti bebi u kadi kako biste dodali umirujući kontakt kože o kožu.

– Odvraćanje pozornosti većinom čini čuda. Pokažite bebi novu igračku ili skrenite pozornost na kućnoga ljubimca ili zrcalo (u kojem bebu fascinira vlastiti odraz). I odjednom jednostavno zaboravi na svoje loše raspoloženje.