0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Bebe prvih godinu dana: Što ih veseli i zanima?

Bebe prvih godinu dana: Što ih veseli i zanima? Bebe.hr portal

Bebe prvih godinu dana uče o svijetu kroz odnos s vama i drugim skrbnicima. Gledajući vas, vaša će beba naučiti mnogo o tome kako se ponašati. I uskoro će naučiti razlikovati vas od svih ostalih.

Vi ćete pak učiti što vašoj bebi treba kroz ponašanje i govor vašeg djeteta. I razaznati kada beba treba hranu ili san.

 

Što čini vašu bebu sretnom?

Vaša beba će razviti snažnu privrženost njoj najvažnijim ljudima. Ukoliko se vi i vaš partner brinete o njoj većinu vremena, to ćete se onda odnositi na vas. I vaša će beba voljeti vas više od svih drugih osoba. Isto tako, vaša beba može voljeti jednu igračku mnogo više od drugih.

Što znači da će igranje s omiljenim igračkama i druženje s omiljenim ljudima činiti vašu bebu sretnom. To ćete vidjeti u njenom ponašanju. Bebe prvih godinu dana sreću pokazuju ispuštanjem veselih zvukova i smješkanjem. Vaša beba može čak i mahnuti ili pljesnuti rukama kada vas vidi.

Bebe prvih godinu dana

 

Što vašu bebu čini tjeskobnom?

Dok vaša beba uči o životu, neočekivane bi je stvari mogle uznemiriti. Na primjer, vaša bi se beba mogla početi bojati ljudi koje ne poznaje. Ili biti tjeskobna u njihovoj blizini. Također, kada vaša beba shvati da ste zasebna osoba, mogla bi biti uznemirena ili plakati kada odete. S obzirom da  ne zna da ćete se vratiti. Ili bi se mogla bojati određenih stvari, poput kupanja.

Strah od stranaca i tjeskoba odvajanja vrlo su česti i obično postupno nestaju tijekom ranog djetinjstva.

 

Što zanima bebe prvih godinu dana?

Vaša beba ima toliko toga za naučiti o svijetu i jako je znatiželjna. Početi će zato eksperimentirati s predmetima da vidi čemu služe. Pa će to vjerojatno značiti i prevrtanje posuda na pod, bacanje stvari, ili će završiti u njihovim ustima. Bebe tako istražuju ​​predmete. Vaša beba također može raditi stvari poput grickanja, štipanja ili čupanja za kosu samo da sazna što se događa.

Otprilike u periodu od 6 do 12 mjeseci dobro je početi postavljati nježne granice. Kao temelj podučavanja vašeg djeteta pozitivnom ponašanju u budućnosti. Na primjer, ako se vaša beba previše približi pećnici, možete reći: ‘Ne, pećnica je vruća’. Zatim podignite bebu i premjestite je na sigurno mjesto.

Bebe prvih godinu dana

Vaša beba ne razumije opasnost, stoga je važno stvoriti sigurno kućno okruženje, posebno kada se beba počne kretati. Pronađite način držanja bebe izvan kuhinje ili makar dalje od vrućih površina za kuhanje.

Uzbudljiv dio je i kada vaša beba počinje raditi neke stvari samo da vidi kako ćete reagirati. Možete se nasmiješiti i koristiti sretan ton ako joj želite pokazati da vam se to sviđa. Ako vam se ne sviđa to što radi važno je da odgovorite mirno. To pomaže vašoj bebi da se osjeća sigurno. Vaša će beba uskoro naučiti da različiti tonovi vašeg glasa znače različite stvari.

POVEZANO: Koliko često kupati novorođenče i savjeti za kupanje