0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Bebe s Downovim sindromom: razvoj i hranjenje

Bebe s Downovim sindromom

Bebe s Downovim sindromom najčešće je moguće prepoznati odmah nakon poroda, zbog specifičnog fizičkog izgleda djeteta. Iako se neke osobine Downova sindroma mogu pronaći i kod potpuno normalne djece. Ukoliko se sumnja na Downov sindrom, može se napraviti pretraga iz krvnih stanica djeteta.

Iako nastanak Downova sindroma nije moguće spriječiti, moguće ga je prije rođenja otkriti i pripremiti za sve izazove koji dolaze na vrijeme.

Testiranje


Ultrazvučni pregledi u trudnoći i određene krvne pretrage mogu otkriti postoji li vjerojatnost da će beba imati Down sindrom. Međutim ni ultrazvuk ni krvne pretrage ne mogu potvrditi dijagnozu. Ovi testovi mogu samo pružiti informacije o vjerojatnosti rođenja bebe s Downovim sindromom.

Najpouzdanije 99-postotnom sigurnošću su amniocenteza i analiza materijala plodovih ovoja. Amnicenteza se izvodi između 15 i 20. tjedna trudnoće, a analiza horionskih resica između 7. i 9. tjedna trudnoće. Međutim obje metode nose određeni rizik krvarenja, a u malom postotku moguć je i pobačaj.

Bezopasna metoda je metoda triple testa koja se određuje od hormona iz krvi majke, međutim ona nema veliku pouzdanost, mogući su i lažni rezultati.

Hranjenje bebe s Downovim sindromom

Većina beba s Downovim sindromom mogu uspješno dojiti, međutim neke bebe imaju zdravstvenih problema koji utječu na hranjenje. Odvikavanje vaše bebe od dojenja vjerojatno će biti poput odvikavanja bilo kojeg drugog djeteta, ali ponekad mogu sporije naučiti kako sisati, žvakati i gutati.
Neke su bebe s Downovim sindromom posebno su osjetljive na različite teksture i preferiraju glatku hranu i poznate okuse. Kao i kod svakog djeteta, prioritet je osigurati zdravu i uravnoteženu prehranu. Pitajte kvalificiranog stručnjaka, na primjer patronažnu sestru ili stručnjaka za govor i jezik, ako ste zabrinuti ili trebate savjet o hranjenju.

Razvoj


Djeca s Downovim sindromom razvijaju se različitim brzinama i na različite načine – imaju individualne snage, interese, talente i potrebe. Pomaže im se socijalnom uključenošću u obitelji, škole i zajednice. Kao i sva djeca, imaju koristi od podrške kod kuće i u školi.

Rana intervencija, uključujući govornu i fizioterapiju, može pomoći razvoj djece s Downovim sindromom. Pitajte svog liječnika, lokalnog zdravstvenog radnika ili lokalnu mrežu podrške što je dostupno u vašem području. Intervencija koju će vaše dijete primiti ovisit će o tome njihovim potrebama i lokalnoj dostupnosti.

Kako možete pomoći svojoj bebi u razvoju?

Provođenje vremena u interakciji licem u lice sa svojom bebom jedan je od najboljih načina pomoći vašoj bebi da uči. Kopirajte bebine zvukove i izraze lica i pričekajte
da vam vaša bebe odgovori. Budi strpljivi. Svojoj bebi možete pokazati nove izraze lica, zvukove, stvari koje možete dodirnuti i opipati.

Igrajte se zajedno, možete pokazati svom djetetu sljedeći korak i ohrabriti ga da vas kopira. Znamo da djeca s Downovim sindromom posebno dobro uče pokazivanjem stvari. Najvažnija iskustva za dijete s Downovim sindromom dolaze iz aktivne obitelji pune ljubavi. U kojoj radite sve stvari koje obitelji i inače rade.

Izvor:

https://workdrive.zohoexternal.com/external/afe2170298b1716638eda2c2f103f22dabf65df9f7affb22ec38908b1f576324

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/5765/Downov-sindrom.html

POVEZANO: Djeca s invaliditetom i savjeti nošenja s rekacijom drugih