0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Što morate znati o razvoju bebinih 5 osjetila?

Bebinih 5 osjetila

Bebinih 5 osjetila o kojima ćemo danas govoriti su vid, sluh, njuh, okus i dodir. Sve su to osjetila koja se razvijaju već na početku života.

Promatranje vaše bebe dok prvi put istražuje svijet putem svojih pet osjetila može biti nevjerojatno iskustvo. Dok to promatrate, vjerojatno imate mnogo pitanja o tome kako se ta osjetila razvijaju.

U kojem trenutku tijekom trudnoće se razvijaju bebine osjetilne sposobnosti? Niste sigurni koliko su te sposobnosti razvijene pri rođenju i kada se razviju do kraja? Kako vaša beba koristi svojih pet osjetila dok komunicira s vama i svijetom oko sebe?

Činjenica jest da svih bebinih 5 osjetila nisu jednako razvijeni jednom kada ona dođe na svijet.

Istražimo bebinih 5 osjetila: Kako se razvijaju?

Potpuno razvijena osjetila:

  • Sluh

Sluh je potpuno razvijen kod novorođenčadi. Djeca s normalnim sluhom obično reagiraju na glasne zvukove s trzajem ili postanu mirnija uz nježnu i umirujuću glazbu već tijekom trudnoće. Novorođenčad će obično obratiti pozornost na glas svojih roditelja i privremeno prestati s pokretima kada čuju zvukove na razini normalnog razgovora. Često preferiraju viši ton glasa (majčin) nad nižim tonom (očev). Također će se priviknuti na glasne zvukove ako ih čuju nekoliko puta.

  • Njuh

Osjet njuha jedan je od prvih osjeta koji se razvija u maternici. Receptori za miris (olfaktorni receptori) počinju se razvijati već u 8. tjednu gestacije i postaju potpuno funkcionalni oko 24. tjedna. To znači da se bebe rađaju s potpuno razvijenim osjetom mirisa. Nakon rođenja, osjet mirisa pomaže bebama u pronalaženju hrane, kao što je majčino mlijeko. Bebe također mogu prepoznati majčin miris koji im pruža utjehu i smiruje ih. POVEZANO: Nema ljepšeg mirisa od bebine kože

  • Dodir

Osjet dodira počinje se razvijati već u 8. tjednu gestacije. Osjet dodira pomaže bebama da se povežu s njihovim roditeljima te pruža osjećaj topline i sigurnosti. Ovo je razloga radi kojeg se potiče koža na kožu kontakt između beba i njihovih roditelja. POVEZANO: Važnost i značenje koža na kožu

Djelomično razvijena osjetila:

  • Vid

U prvim mjesecima života, bebe mogu imati nekoordinirane pokrete očiju. Bebe se rađaju s mogućnošću fokusiranja isključivo na bliske objekte, na udaljenosti od otprilike 20 centimetara. Novorođenčad može pratiti objekte i pokazivati interes za njih u prvim tjednima života. Tijekom prve dvije do tri godine, sposobnost fokusiranja postupno se razvija do normalne oštrine vida. Unatoč tome, novorođenčad ne razlikuje sve boje, što objašnjava zašto mnoge knjige i igračke za novorođenčad sadrže crno-bijele obrasce.

  • Okus

Slično osjetu mirisa, osjet okusa jedan je od najprimitivnijih i najvažnijih osjeta. Pupoljci za okus počinju se razvijati već u 8. tjednu gestacije i postanu potpuno funkcionalni oko 17. tjedna. Čak i prije rođenja, bebe počinju gutati i kušati plodnu vodu. Nakon rođenja, bebe pokazuju preferenciju za slatkim ili slanim okusima, što ih čini osjetljivima na okus majčinog mlijeka. Njihov osjet okusa nastavlja se razvijati na temelju okusa koje doživljavaju putem majčinog mlijeka ili adaptirane formule. Istraživanja pokazuju da bebe koje se doje često preferiraju hranu s okusima s kojima su bili izloženi tijekom dojenja. POVEZANO: Formula za bebe: Što je dobro znati

Razvijenost bebinih 5 osjetila reći će vam mnogo toga o zdravlju vaše bebe

Bebinih 5 osjetila mogu roditeljima otkriti mnogo toga o zdravlju njihove bebe. Promatranje kako vaša beba koristi ova osjetila i istražuje svijet oko sebe ne samo da je uzbudljivo iskustvo, već također pruža važne informacije o njihovom zdravstvenom stanju. Svaka beba razvija se na jedinstven način. Način na koji koristi svoja osjetila može pružiti važne naznake o njezinom cjelokupnom razvoju. Ako ikada imate pitanja u vezi osjetila vaše bebe, nemojte oklijevati konzultirati se sa svojim pedijatrom za stručno savjetovanje. POVEZANO: Razvoj osjetila kod novorođenčadi i kako ih poticati!