Bebe Novorođenčad

Bijela buka: Zašto zvuk fena hipnotizira bebe?

Bijeli šum, zvuk fena za bebe

Foto: Freepik

Udoban krevetić, prigušeno svjetlo i apsolutna tišina ili pak mamino sigurno naručje i tisuće koraka koje će napraviti u besanim noćima ne bi li uspavala bebu, nerijetko, iako je riječ o savršenim uvjetima, nisu dovoljni da ona utone u san. No, upalite li usisavač, kuhinjsku napu, klimu ili sušilo za kosu – gle čuda, beba u trenu tone u san. Nakon što otkriju ovaj trik, roditelji će bez imalo žaljenja žrtvovati (čitajte: dovesti do toga da pregori) i nekoliko sušila za kosu jer, mala je to cijena za blaženi mir u kući i spokojno čedo.

Istina ili mit?

Bijela buka dokazano umirujuće djeluje na bebe, pokazalo je, među ostalim i istraživanje provedeno u SAD-u, a čiji se rezultati mogu pronaći na stranici PubMed. U njemu je sudjelovalo 20-ero novorođenčadi u dobi do sedam dana. Djeca su bila podijeljena u dvije grupe, od kojih je jedna u vrijeme spavanja bila izložena bijeloj buci, dok druga nije. Pokazalo se da su bebe iz prve skupine, njih čak 80 posto, zaspale u roku od pet minuta, dok je u drugoj grupi u tako kratkom roku zaspalo samo 25 posto beba. ‘Na temelju ovog saznanja, bijeli šum može pomoći majkama da smire bebe kojima je teško zaspati’, stoji u zaključku studije.

U čemu je tajna buke

Bijela buka – tako nazivamo zvukove koje proizvode već spomenuti usisavač ili sušilo za kosu, ujednačeni je zvuk koji sadrži sve frekvencije u istoj jačini te tako maskira ostale zvučne podražaje iz okoline (promet, govor, zvuk nekih drugih aparata ili jednostavno buku svakodnevice). Vjeruje se da je bijela buka (često se kod nas koristi i anglizam white noise) zvuk sličan šumovima koje je beba slušala devet mjeseci u maternici. Podsjeća je, među ostalim, na zvuk majčina srca. Upravo zato jer joj je to nešto poznato, bijela buka djeluje umirujuće na nju. No, treba je znati dozirati, odnosno paziti da ne bude preglasna.

Upravo to problem je s uređajima namijenjenima smirivanju i uspavljivanju novorođenčadi, a koji su izuzetno popularni na američkom tržištu. To su uređaji specijalizirani za produkciju bijele buke. Njihova glasnoća nerijetko premašuje 50 dBa, što je preglasno za bebe. Preporuka je da jačina bijele buke ne bude glasnija od govora te da izvor bijele buke (specijalizirani uređaj, sušilo za kosu) stavite podalje od djeteta (nikako u krevetić). Minimalno ga dva metra udaljite, savjetuju pedijatri u časopisu Pediatrics.

Kako je koristiti?

Osim što treba paziti na glasnoću, treba paziti i na to da dijete ne naviknete na bijelu buku jer u tom slučaju bez nje neće moći zaspati. Ovaj trik pri uspavljivanju koristite najkasnije do šestog mjeseca djetetova života. Beba mora naučiti zaspati u uvjetima koji vladaju u normalnom kućanstvu, a oni podrazumijevaju i umjerenu razinu svakakvih zvukova. Zvuk fena za kosu može ublažiti preglasne zvukove iz okruženja i umiriti bebu u slučaju da, primjerice, vaš susjed renovira stan.

Zvukove nemojte gasiti čim beba zaspe, njihovo reproduciranje utjecat će na poboljšavanje sna i relaksaciju mališana. A mirniji i dublji san može pozitivno utjecati na puno toga pa i ublažavanje boli kad izbijaju zubići ili kad beba ima neku upalu. No, pripazite da ne puštate jednu te istu ‘glazbu’, jer bebe to čuju, prepoznaju i penaliziraju. Na to će vjerojatno reagirati buđenjem i plačem. Stoga pripremite višesatni relax i budite kreativni pa sa zvuka fena skočite na usisavač, misker, perilicu veša i dalje.

Učite od djece

Gdje ih pronaći? Na Youtubeu i servisima za reprodukciju glazbe, Deezer, Spotify, Apple Music možete pronači nebrojeno puno playlista s bijelom bukom. Pustite jednu po jednu i pratite na koju vaše dijete najbolje reagira. Ona koja ga osvoji neka bude početna melodija u svakodnevnom uspavljivanju.

Bijela buka ne djeluje samo na bebe, već je jednako učinkovito i kod odraslih. Stoga, patite li od nesanice, prije, no što posegnete za medikamentima, dajte priliku kuhinjskoj napi da vas povede u carstvo snova.