0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Dobiva li Vaša beba dovoljno mlijeka?

Dobiva li Vaša beba dovoljno mlijeka? Bebe.hr portal

Dobiva li beba dovoljno mlijeka je uobičajena briga za dojilje. U mnogim slučajevima to je više pitanja straha, a ne stvarni problem. Drugim riječima, majka češće misli da ne proizvodi dovoljno mlijeka, nego što to zapravo je slučaj.

U rijetkim slučajevima, žena može zbog nedovoljne količine žljezdanog tkiva odgovornog za proizvodnju mlijeka u dojkama ne proizvoditi dovoljno mlijeka. Međutim čak i tad vjerojatno još uvijek može dojiti svoje dijete.

Niska količina mlijeka također može biti uzrokovana postporođajnim krvarenjem, bolešću majke, prethodnom operacijom dojke, pospanošću ili bolešću djeteta. Također i rijetkim hranjenjem i lošim prianjanjem.

 

Kako znati dobiva li beba dovoljno mlijeka?

 width=

 

Pratite ove znakove kako bi znali da beba dobiva dovoljno mlijeka:

  • Najmanje 5 vrlo mokrih jednokratnih pelena u 24 sata.
  • Urin bi trebao biti bez mirisa i bistar ili vrlo blijed.
  • Vrlo mala beba će obično imati 3 ili više mekih/tekućih stolica svaki dan nekoliko tjedana.
  • Jaka, tamna mokraća ili formirana stolica ukazuju na to da beba treba više majčinog mlijeka i trebali biste potražiti savjet liječnika.
  • Dobra boja kože i tonus mišića. 
  • Vaša beba je budna i razumno zadovoljna i ne želi stalno jesti. Međutim, normalno je da bebe imaju vremena kada se češće hrane i da se bude za noćni podoj.
  • Određeno povećanje tjelesne težine i rast duljine i opsega glave.

Savjet za uspješno dojenje

 

beba dovoljno mlijeka

 

Kada je riječ o dojenju, privrženost je sve! Vrlo je mala vjerojatnost da ćete osjetiti bol od čestog hranjenja bebe. Ali vaše bradavice mogu postati jako bolne ako beba nije pravilno pričvršćena na vašu dojku tijekom dojenja.

Iako će možda trebati neko vrijeme da se naviknete na dojenje, s praksom će postati lakše i brže. Obratite pažnju na znakove da je beba gladna. Primjerice kada pomiče glavu iz strane u stranu otvorenih usta.

Bitno je za upamtiti da za pravilan položaj trebate podignuti bebu prema svojim grudima, a ne grudi prema bebi. I da podignete bebu tako da je njen nos paralelno sa Vašom bradavicom. Na taj način potičete bebu da pomiče glavu i širi usta kako bi se pravilno položila.

Znak da je beba pravilno položena je kada joj brada dodiruje vaše grudi a nos je blago iznad ili blago dodiruje grudi.

Izvor: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/blog/why-do-some-mums-stop-breastfeeding-before-6-months

POVEZANO: Kako pomoći tek rođenoj bebi da se što prije prilagodi?