6-12 mjeseci Bebe

Jaja u prehrani beba

Jaja u prehrani

Jaja u prehrani beba predstavljaju važan izvor hranjivih tvari i mogu odigrati ključnu ulogu u rastu i razvoju vaših mališana. Ako započinjete uvođenje čvrste hrane u prehranu bebe, možda razmišljate o tome što točno mogu jesti i koje su najbolje namirnice za njih. Voće? Naravno! Povrće? Bez sumnje! Meso? Svakako!

Ali što je s jajima? Jaja često izazivaju mnoga pitanja, možda zato što smo danas svjesniji alergija kod djece nego ikad prije. Simptomi alergije na jaja mogu varirati od blagih reakcija do ozbiljnih alergijskih reakcija (anafilaksije). Najčešći simptomi su alergijske reakcije na koži. Drugi simptomi uključuju začepljen nos i svrab, vodenaste oči, grčeve, mučninu ili povraćanje. Preporučuje se da se tijekom svakog obroka uvodi samo jedna potencijalno alergena namirnica (kao što su jaja, mliječni proizvodi, kikiriki, orašasti plodovi, soja, sezam, pšenica, riba ili drugi plodovi mora). Na taj način se problematična namirnica može lako identificirati ako dođe do alergijske reakcije. POVEZANO: Alergije na hranu kod djece: Najčešće alergije, trajanje i kako pomoći!

Srećom, većina djece alergične na jaja s vremenom preraste tu alergiju.

Jaja u prehrani beba donose mnoge koristi

Jaja su izvrstan izbor za uvođenje čvrste hrane bebama zbog njihovog bogatstva esencijalnim hranjivim tvarima koje su ključne za rast i razvoj vaše bebe. To uključuje proteine, selen, fosfor, riboflavin, te vitamine A, D i B12. Također sadrže lutein i zeaksantin, koji potiču zdrav vid.

Važno je poslužiti cijelo jaje jer žumanjak i bjelanjak sadrže različite skupine hranjivih tvari. Jaja obiluju proteinima, pri čemu svako veliko jaje sadrži više od 6 grama proteina. Također su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za zdravlje srca i neophodne za razvoj mozga, živčanog sustava i očiju. Dodatno, jaja su visoko bogata holinom, važnim mikronutrijentom koji koristi mozgu i živčanom sustavu.

Kako i kada uvesti jaja?

Jaja u prehrani beba mogu se pronaći oko šestog mjeseca starosti, otprilike u isto vrijeme kada počinjete uvoditi čvrstu hranu. No, na početku je preporučljivo započeti s vrlo mekom ili kašastom hranom, uključujući kašice od integralnih žitarica za dojenčad, prije nego što pređete na teksturiraniju hranu. Unutar dva do tri mjeseca nakon što vaš mališan počne jesti čvrstu hranu, njegova proširena prehrana može uključivati žitarice, povrće, voće, jaja, meso te nastavak dojenja ili davanja formule. POVEZANO: Prva bebina čvrsta hrana: Kako uvesti čvrstu hranu

Kad uvodite jaja u prehranu vašeg djeteta, važno je ponuditi meku hranu koja se lako može žvakati i razbiti na male komadiće u ustima kako biste spriječili gušenje. Budući da dojenčad još nemaju zube ili imaju vrlo malo zuba, oslanjaju se na gnječenje hrane u ustima umjesto na žvakanje. Što se tiče pripreme jaja za prvi obrok vaše bebe, razmislite o pripremi omleta, tvrdo kuhanih jaja ili poširanih jaja (uz uvjet da su jaja čvrsta i potpuno kuhana). Da biste jaja učinili lakšim za konzumaciju vaše bebe, jednostavno ih zgnječite vilicom prije nego ih poslužite.

Jaja predstavljaju važan izvor proteina i hranjivih tvari koje su ključne za razvoj vašeg djeteta. Nasuprot nekadašnjim savjetima, nema potrebe odgađati uvođenje jaja u prehranu vaše bebe zbog straha od mogućih alergija ili osjetljivosti na jaja.

Nova istraživanja sugeriraju da postupno uvođenje potencijalno alergenih namirnica, poput jaja, može pomoći u izgradnji tolerancije kod djece. Naravno, uvijek je važno paziti na znakove alergijskih reakcija nakon što uvedete nova jela u prehranu svog djeteta i konzultirati se s pedijatrom ako primijetite bilo kakve neobične simptome. POVEZANO: Hrana za male istraživače: Ukusni recepti za bebe od 10 mjeseci