0-6 mjeseci Bebe Novorođenčad

Je li odlazak u kafić s bebom siguran u prvim tjednima života?

Odlazak s bebom u kafić može biti iznimno ugodno iskustvo ako se prije toga dobro pripremite i budete svjesni svih mogućnosti. Odlučiti kada je pravi trenutak da sa svojom novorođenčadi posjetite kafić ili ga upoznate s vanjskim svijetom čest je razlog za zabrinutost. Ovo se posebno odnosi na nove roditelje. Ova briga proizlazi iz činjenice da novorođenčad ima nedovoljno razvijen imunološki sustav, što ih čini osjetljivijima na bolesti.

Prema savjetima većine pedijatrijskih stručnjaka, roditelji svoju novorođenčad mogu voditi u kafić od samog početka, pod uvjetom da se pridržavaju osnovnih sigurnosnih mjera. Nema potrebe čekati dok beba ne napuni 6 tjedana ili 2 mjeseca. Izlazak, posebno boravak na otvorenom uz posjet kafiću, može biti koristan za roditelje i bebu. Izloženost prirodnom svjetlu i svježem zraku donosi prednosti poput apsorpcije vitamina D te poboljšanja raspoloženja i energije. POVEZANO: Zašto je dobro izlagati malu bebu prirodi?

Kako biste osigurali dobrobit i sigurnost svoje novorođenčadi tijekom tih prvih tjedana i mjeseci izlazaka u javnost, važno je biti oprezan u vezi okoline i ljudi koje susrećete s ciljem smanjenja rizika od izloženosti mogućim bolestima.

Odlazak u kafić s bebom siguran je ako se pridržavate ovih savjeta

Nisu sve kafići prikladni za bebe, pa se oslonite na svoj instinkt i zdrav razum kako biste razlikovali prikladna i neprikladna mjesta. Imajte na umu da ponekad mjesto koje biste željeli posjetiti, poput novog tajnog bara s prigušenim svjetlom i živom glazbom, može pričekati dok ne pronađete dadilju. Potražite mjesta s dovoljno prostora, bez stroge odjevne politike, s dovoljno pozadinske buke da prikrije eventualne zvukove bebe te s klijentelom koja više cijeni opuštenu atmosferu nego obilan alkohol. Također, obratite pažnju na politiku pušenja cigareta. Uvijek idite u predio namijenjen nepušačima ili odaberite sjedenje na otvorenom.

Kad birate mjesto, budite svjesni osvjetljenja, razine buke i temperature. Ako želite da vaša beba zaspi, pronađite tamniji kutak. Osim toga, držite se podalje od glasnih zvučnika i prilagodite blizinu sustavima grijanja ili hlađenja prema preferencijama vaše bebe.

Odjenite svoju bebu primjereno vremenskim uvjetima, izbjegavajući prekomjerno oblačenje ili premalo odijevanje. U skladu s vlastito odjećom, obucite svoju bebu i ponesite pokrivač kao mjeru opreza. POVEZANO: Prva šetnja s bebom – kada i kako se pripremiti?

Važno je držati tuđe ruke i lica daleko od ruku, lica i usta vaše bebe te biti oprezan kod dopuštanja nepoznatim osobama da dodiruju ili drže vašu bebu. Nježno, ali odlučno odbijte ako vas netko pita može li držati vašu bebu kako biste zaštitili njezino zdravlje.

Iako sunce pruža esencijalni vitamin D, novorođenčad je osjetljivija na opekline od sunca. Ograničite izravnu izloženost suncu na otprilike 15 minuta, zatim koristite pokrivač ili zaštitno sredstvo za sunčanje. Konzultirajte se s liječnikom kako biste saznali koliko sunca je sigurno za vaše dijete.

Baš kao što biste odveli pijanog prijatelja kući ako postane nepristojan, isto pravilo vrijedi za vašu bebu. Jedino zamijenite “previše pijan” s “umorna, nervozna ili razdražljiva,” te “povraćanje ili tuča” s “prljanje, vrištanje ili plakanje.” Čim vaša beba počne narušavati iskustvo za ostale ljude u kafiću vrijeme je da odete.

odlazak u kafić s bebom

 Uživajte u izlascima u kafić sa svojom bebom

Uživanje u kafićima s novorođenčetom može biti izazovno. Ipak, uz odgovornost, prilagodljivost i dobar izbor mjesta, možete i dalje uživati u društvu prijatelja i obitelji. Važno je prilagoditi se potrebama vaše bebe, znati kada je vrijeme za izlazak i brigu o njezinom zdravlju i udobnosti. S pravilnim planiranjem i pažnjom prema potrebama bebe, izleti u kafiće mogu biti ugodno iskustvo i za cijelu obitelj.

Uz to, ne zaboravite da su trenuci provedeni u kafićima s vašom bebom posebni i dragocjeni. Ovo je također prilika da vaša beba postane upoznata s različitim okolinama i ljudima. Dok pravilno uravnotežujete izlaske i dječje potrebe, možete uživati u trenucima zajedništva i istraživanju svijeta. Svi ti trenuci doprinose obogaćivanju vašeg iskustva roditeljstva i povećavaju vašu bliskost s bebom. POVEZANO: Sigurno i zabavno: Vodič za izlazak u šetnju s bebom za tate!