0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kako funkcionira pamćenje kod beba?

Kako funkcionira pamćenje kod beba? Bebe.hr portal

Pamćenje kod beba svakako postoji, ali se uvelike razlikuje od pamćenja ljudi, stvari i događaja kod odraslih osoba. Bebe imaju uglavnom kratkoročna sjećanja koja traju samo nekoliko minuta.

Do 4. mjeseca beba se može sjetiti da je vaše lice nestalo dok ste se igrali peek-a-boo ili da se lopta otkotrljala iz vida. Kratkotrajno pamćenje pomaže bebama da prate predmete. Otkriveno je da se bebe stare 4 do 6 mjeseci mogu sjetiti samo jedne stvari odjednom.

 

Istraživanja

 width=

 

Djeca se teško prisjećaju prošlosti prije kraja prve godine života. U jednom od istraživanja stručnjaka, tri skupine djece, stare 9, 17 i 24 mjeseci, upoznata su s nizom osebujnih iskustava. To je uključivalo izradu zvečke stavljanjem plastičnog prstena kroz prorez u bocu, zatim protresanjem boce. Četiri mjeseca kasnije, ponovno su posjetili istu djecu i dali im iste igračke. Većinom se 9-mjesečna djeca, koja sada imaju 13 mjeseci, nisu sjećala što bi s igračkama. Međutim, djeca od 17 i 24 mjeseca, koja sada imaju 21 do 28 mjeseci, pokazala su snažna sjećanja na ono što su vidjela i učinila s predmetima.

Pamćenje bebe brzo napreduje u prvoj godini života. Jedno je istraživanje pokazalo da se šestomjesečna djeca mogu sjetiti kako pritisnuti polugu za upravljanje vlakom (igračkom) dva do tri tjedna nakon što su zadnji put vidjela igračku.

Pamćenje kod beba do 10 mjeseci se toliko poboljšava da se može sjetiti nekoliko stvari odjednom, ali još uvijek samo na kratko vrijeme. (Smatra se da ograničenja kratkoročnog pamćenja mogu pomoći bebama da izbjegnu preopterećenost velikim svijetom s kojim se susreću.)

Za razvoj dugoročnih sjećanja potrebno je dodatnih nekoliko godina. Hipokampus, dio mozga u kojem se formiraju sjećanja, nije u potpunosti razvijen sve do oko 7. godine. To je možda razlog zašto naša najranija sjećanja obično nisu iz prvih nekoliko godina života. Odsutnost sjećanja iz ranog djetinjstva fenomen je koji se naziva “amnezija iz djetinjstva“.

POVEZANO: Kada bebe počinju prepoznavati svoje ime?