Bebe Kutak za tate Savjeti i njega

Kako održati kvalitetan odnos s partnerom u postpartumu?

Kako održati odnos s partnerom

Foto: prostooleh / Freepik

Iako dolazak djeteta uzbuđuje i veseli, stvarnost života s djecom ima utjecaj na odnos s partnerom u postporođajnom razdoblju. Sada imate tuđe potrebe, želje, rokove i rutine koje morate uzeti u obzir. Da ne spominjemo utjecaj strašnog nedostatka sna, mentalnog opterećenja i hormonalnih promjena. Dakle, kako roditelji mogu prakticirati brigu o sebi i svom odnosu tijekom postporođajnog razdoblja? Kako održati kvalitetan odnos s partnerom ?

Iskren razgovor prije poroda

Prvi savjet je da imate iskren razgovor o utjecaju koji će razdoblje prilagodbe imati. Nedostatak sna i neuravnoteženost može Vas dovesti do toga da se osjećate iscrpljeno i nervozno. Tada je potrebno izravno  dati do znanja svom partneru da Vam treba više prostora za sebe. I obrnuto, da i Vama partner može reći kada njemu sve to postaje previše. Razgovor prije poroda može pomoći da pronađete fraze koje možete upotrijebiti da se smirite u trenucima kada se osjećate preplavljeno emocijama.

Svjesnost o svojim vlastitim potrebama

Imati svijest o svojim individualnim potrebama i kapacitetima je prava roditeljska briga o sebi. Ako se osjećate pretjerano kritično i negativno, vrijeme je za time-out. I tu uskače partner, i obrnuto, bit je da se svako od Vas osjeća potpomognuto i ohrabreno. Osvijestite kakvi ste kada “pucate po šavovima” i dajte do znanja i svom partneru što Vam je potrebo tada. Isto tako vratite ljubav i pažnju natrag.

Intimni odnosi, partnerski odnosi
Intimni odnosi, partnerski odnosi
Vanjska podrška

Potrebna vam je i “opcija B tijekom krize” jer ne možete dobiti podršku ili se osloniti na osobu koja je u središtu krize, morate se oslanjati na druge ljude iz Vašeg kruga. Oboje se pobrinite da odredite ljude s kojima možete razgovarati ako vam je teško, ili vam je potrebno samo brbljanje ili razgovor. To može uključivati osobne kontakte kao podršku prijateljica koje su već bile majke, sestara ili Vaše majke. Ali nemojte se ustručavati niti od profesionalne usluge poput terapeuta, pa makar i preko telefona, razgovora i poruka. Njihovi savjeti mogu Vam vjerojatno puno više pomoći jer su manje subjektivni.

Vrijeme za nježnost

Bliskost i povezanost je ono što potiče osjećaj sigurnosti i intimnosti u vezi i lakše napreduje kada se čini da veza “teče” slobodno. To može biti izazov održati u prvoj godini. U početku vaše novorođenče neće htjeti biti nigdje osim da u rukama Vas i Vašeg partnera. Što često znači i ostajanje budnim cijelu noć držeći bebu u smjenama. Savjet je da probate tijekom tog vremena pronaći vrijeme da pošaljete jedno drugom poruke pune ljubavi. Ako volite kuhati možete pripremiti ukusne obroke samo za svog partnera ili on za Vas da si malim znakovima pažnje pokažete ljubav. Ili si na primjer ostavljate male ceduljice ili šaljete smiješne videozapise. Ta mala mala djela mogu vam pomoći da se osjećate emocionalno povezanima u vrijeme kada je vaše emocionalne resurse troši vaš mali smotuljak radosti.

Zajedničko vrijeme

Peti savjet je redefinirati vaše spojeve i večeri povezivanja. Ako ne možete pronaći vrijeme za izlazak u restoran, možete naručiti hranu iz vaših omiljenih restorana. Ukrasiti dom sa svijećama i prigušenim svijetlima. Možete zajedno krenuti u večernje šetnje s bebom u nosiljci, ili ponijeti kavu i voziti se i smijati zajedno.

Briga o sebi za nove roditelje svodi na komunikaciju, poznavanje i razumijevanje vaših potreba, prilagodbu i predviđanje. Kao i kod svake velike promjene, i ovo je prilagodba novom načinu odnosa, i potrebno je vrijeme da pronađete svoj ritam.

POVEZANO: Kako ostati smiren i ne svađati se kada se stvari zahuktaju