0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Kako roditelji mogu pomoći bebama da se same nauče smiriti?

Kako roditelji mogu pomoći bebama da se same nauče smiriti? Bebe.hr portal

Pomoći bebama da se smire ne znači tjerati bebu da “isplače” ili ignorirati njihov plač. Nego dopuštanje bebama da nauče strategije umirivanja. Što im daje važnu životnu vještinu. Davanje primjera i podučavanje dobrim vještinama suočavanja od samog početka pomaže bebama da postanu sretna, dobro prilagođena djeca.

Ako je vaša beba nahranjena, presvučena i odmorna, ali i dalje nervozna, možete isprobati niz tehnika smirivanja navedenih u nastavku.

Kada vaša beba plače, možda ćete imati instinkt da je odmah podignete. Umjesto toga, sljedeći put pokušajte usporiti. i poduzmite korake kako biste doista naučili o svojoj bebi i što joj treba. Isprobajte svaku tehniku ​​polako i svakako napravite pauzu da vidite kako će vaša beba reagirati.

Redoslijed koji smo naveli je važan jer na početku radite manje i samo koristite svoj glas, a više prema kraju kada ga držite i eventualno hranite svoju bebu. Cilj je da se vaša beba smiri uz manje vaše intervencije, a da se vi odmaknete od držanja bebe cijeli dan, što se često događa kod nemirnih beba.

 

Kako pomoći bebama da se same nauče smiriti

 width=

 

  • Pogledajte svoju bebu.
  • Razgovarajte s njom.
  • Stavite Vašu ruku na trbuh ili prsa bebe.
  • Držite im ruke uz tijelo ili podvijte noge prema trbuhu.
  • Okrenite ih na bok (naravno samo ako su budni).
  • Podignite bebu i držite je na svom ramenu, ali nemojte se još pomicati.
  • Držite i ljuljajte svoju bebu.
  • Umotajte bebu i ljuljajte je.
  • Stavite im dudu u usta ili im pomozite da ruku ili palac približe ustima.

Možete još probati i masirati bebina leđa dok ju držite ili ju nahraniti ako mislite da će pomoći. Kao i pjevati i hodati dok ju nosite. Ili koristiti bijeli šum.

Kad su bebe vrlo nervozne, pokušavamo mnogo toga kako bismo im pomogli da se smire. Ali ponekad to znači da dodajemo više stimulacije već preopterećenom senzornom sustavu. A to se može obiti o glavu.

Kada su bebe neutješne, roditeljima savjetujemo da isprobaju jednu strategiju oko pet minuta prije nego što prijeđu na sljedeću. To omogućuje vašoj bebi da obradi osjete i daje joj vremena da se smiri.

 

Dodatni savjeti za smirivanje

pomoći bebama

 

Dodatne tehnike koje mogu pomoći bebama uključuju ustajanje i čvrsto držanje bebe dok siše dudu, šuškanje ili tapšanje, povijanje i ljuljanje. Samo nemojte pokušavati sve strategije odjednom ili prebrzo za redom, jer će vas inače previše stimulirati.

Također možete pokušati smanjiti intenzitet interakcije. Pričajte tiše, krećite se sporije, koristite manje animacije u licu. Pokušajte se držati jedne metode pet minuta. Ako to ne pomaže vašoj bebi da se smiri, prijeđite na drugu strategiju i dajte joj pet minuta.

Svaki put kad vaša beba zaplače, isprobajte strategiju i činite to barem jedan dan kako biste vidjeli hoće li to pomoći vašoj bebi da napravi promjenu. Ako vam se čini da neka strategija ponekad funkcionira, prvo isprobajte tu.

Kako bebe rastu, njihov plač se mijenja, a tako bi se trebale mijenjati i vaše strategije da im pomognete da se smire. Ponekad roditelji pronađu strategiju koja dobro funkcionira s njihovom bebom. Kao što je izvođenje čučnjeva s bebom u naručju, što je mnogo teže izvesti sa starijom, težom bebom. Budite spremni isprobati nešto drugačije što bi moglo biti prikladnije ili sigurnije za vašu bebu kako raste.

Ako ste vi i vaša beba i dalje frustrirani, razmotrite kontaktiranje pedijatrijskog radnog terapeuta koji je specijaliziran za liječenje dojenčadi. On Vam može pomoći da razumijete svoju bebu i naučite kako čitati njihove znakove.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2021-11-pediatrician-parents-babies-calm.html

POVEZANO: Osnove oblačenja beba za spavanje