0-6 mjeseci Bebe

Instruktorica za masažu beba poručuje: “Masaža će vas povezati s bebom, a bebi darovati bolji san i probavu”

Masaža za bebe

Foto: Freepik, Centar Inana, privatni album

Majka i beba, odnosno roditelji i beba, u prvim danima života djeteta povezuju se pogledom, dodirom, komunikacijom, nježnošću. Na ovaj način beba stječe povjerenje u majku, majka uči razumjeti potrebe djeteta. Njihova veza svakodnevno jača kroz rituale koji uključuju sve tri navedene stvari i pobuđuju više osjetila odjednom. Upravo zato od prvih dana preporučuje se dodirivati i masirati bebu no, to ne možete na svoju ruku. Postoje pravila i postulati pravilnog masiranja bebe, kojih biste se trebali pridržavati. U zagrebačkom centru Inana, na tečaju masiranja beba, roditelje se obučava kako masirati tjelešce njihovog novorođenog čeda. O tome što je zapravo masaža za bebe i kako je koncipirana, razgovarali smo s vlasnicom centra, IAIM instruktoricom, gospođom Ivanom Klement. 

Masaža za bebe tečaj je za roditelje na kojem uče kako ispravno masirati svoju bebu. Dakle, na tečaju bebe masiraju samo roditelji, ne ja. Kroz dodir, pogled, pokret i govor, ili pjevanje pjesmica i brojalica, bebe se tijekom masaže povezuju s onim tko ih masira pa je stoga iznimno važno da to bude njihov roditelj. Bebe u pravilu vole biti masirane, a u masaži nerijetko uživaju i roditelji tako da to bude jedno lijepo vrijeme za uživanje i povezivanje za cijelu obitelj. Masaža se uvijek radi s bebom, a ne na bebi, što bi značilo da se bebu uvijek pita za dozvolu prije nego je se krene masirati. Bebe na taj način sudjeluju u masaži pa tako jača poštovanje i komunikacija između roditelja i bebe. Na tečaj su dobrodošli očevi, majke, naravno bebe i starija braća i sestre, ako ih ima.

Instruktorica ste IAIM-a, što je to IAIM?

IAIM je International Association for Infant Massage, organizacija gdje sam se certificirala za instruktoricu masaže za bebe. Odabrala sam ju jer postoji preko 40 godina i prisutna je u stotinjak zemalja diljem svijeta, tako da su pokreti masaže koje učimo jako dobro istraživani i njihovi benefiti potvrđeni brojnim studijama.

centar Inana
Privatni album

Koje su to koristi masiranja beba? 

Pokušat ću nabrojati samo najvažnije jer su benefiti masaže zbilja brojni. Na samoj fizičkoj razini, kao i svaka masaža, djeluje na opuštanje mišićne i emotivne napetosti, opuštanje disanja, potiče cirkulaciju, potiče razvoj svih tjelesnih sustava pa tako i mozga, oslobađa stresa i dovodi do više oksitocina. Također, masirane bebe bolje dobivaju na težini, bolje spavaju, manje plaču i imaju manje probavnih teškoća. 

Jedan po meni jako zanimljiv i važan benefit masaže za bebe jest razvijanje sposobnosti samoregulacije, tj sposobnosti bebe da sama sebe utješi i smiri se. Kroz interakciju s roditeljima tijekom masaže, beba ostvaruje sigurno povezivanje sa svojim roditeljima te doživljava osjećaj voljenosti, poštovanja i sigurnosti, a roditeljima se tijekom masaže također snižavaju razine stresnih hormona i podiže oksitocin.  Osim toga, kroz masažu bolje upoznaju svoje dijete i jačaju roditeljsko samopouzdanje. Zamislite samo koliko korisno može biti kada roditelji uvedu masažu beba u svakodnevnu rutinu.

Centar Inana

Kako izgleda tečaj?

Tečaj se sastoji od pet susreta, jednom tjedno, od otprilike sat i pol na kojima dio po dio tijela učimo pokrete masaže kako bi roditelji na kraju tečaja znali pravilno i sigurno masirati cijelo bebino tijelo te prilagoditi pokrete masaže bebinom rastu i razvoju.  Osim toga, na svakom satu razgovaramo o nekim temama kao što su prepoznavanje bebinih znakova, razlozi zbog kojih bebe plaču, bebin razvoj i mnoge druge. Također, roditelji na kraju svakog sata imaju priliku sudjelovati u diskusiji i razmijeniti iskustva te se međusobno podržati i inspirirati u svojem roditeljstvu. Trudim se da na satovima bude opuštena i povezujuća zabavna atmosfera.

Što osim znanja o masiranju tečaj pruža majkama koje dođu u centar Inana?

Kao što sam već spomenula, na tečaju roditelji mogu mnogo toga naučiti o svojoj bebi, njenom razvoju i važnosti povezujućeg roditeljstva. Također, kroz masažu u opuštenoj i smirujućoj atmosferi dolazi do oslobađanja od stresa i podizanje oksitocina i kod bebe i kod roditelja pa se na taj način dublje povezuju i bolje se upoznaju što je jako bitno za bebin razvoj. Vrlo važan aspekt tečaja jest druženje roditelja koji su svi u sličnim životnim situacijama, godi im društvo i vrlo im je korisno međusobno razmjenjivati iskustva, razmišljanja, brige i radosti.

Sigurni smo da će majke željeti znati koja je cijena tečaja?

Cijena tečaja je 100 eura, plativo u dvije rate.

Mp u centru Inana svoje mjesto mogu pronaći i i oni koji nemaju bebe te trudnice… Čime se Centar Inana još bavi? Kome su programi namijenjeni i kako su koncipirani?

U centru Inana bavim se još i tajlandskom masažom i masažom abdomena te doula uslugama i edukacijama za trudnice i mlade roditelje. Osim masaže beba, nudim tečajeve pripreme za porod i babinje te razne radionice kao što su priprema za porod kroz art terapiju i radionica tehnike i položaji za lakši porod. 

Art terapija je divan alat za rad s trudnicama jer kroz umjetničke tehnike lako dolaze u doticaj sa svojom instinktivnom, neverbalnom stranom koja im mnogo znači u porodu koji je vrlo emotivno obojan događaj. Radionica tehnike i položaji za lakši porod je namijenjena trudnicama i njihovim partnerima i daje im vrlo praktične alate u vidu vježbi, pokreta i položaja koje mogu primijeniti prije poroda i na samom porodu kako bi se beba bolje pozicionirala i pravilno angažirala u porodu.

Također, ja sam porodna i postpartum doula, što znači da pružam informativnu, emotivnu i fizičku podršku prije, za vrijeme i nakon poroda. Na porođaju sam s trudnicom od kada porod krene do samog izgona i nudim joj olakšanje boli i napetosti kroz masažu, prijedloge položaja i tehnika te emotivnu podršku i informacije o onome što se događa i kroz što prolazi. Nakon poroda, u babinju pomažem mladim majkama u svemu što im treba, bilo da je to kuhanje zdravog obroka, pomoć oko dojenja, masaža ili razgovor i emotivna podrška. Više o mojem radu možete pronaći na web stranici centra.

Kad ste spomenuli trudnice, recite nam više i o masaži za trudnice. 

Tajlandsku masažu za trudnice učila sam od odličnog izraelskog učitelja Noama Tylorela. Trudnice često pate od raznih tegoba kao što su mučnine, nesanica, oticanje, razni bolovi, naročito u donjem dijelu leđa i nogama, a tajlandska masaža je vrlo ugodna tehnika koja pruža mnoga olakšanja tih trudničkih tegoba. Djeluje izrazito opuštajuće, ne samo na fizičkoj, već i na emocionalnoj i psihičkoj razini te dovodi tijelo i um u stanje balansa.

Osim masaže za trudnice, spomenula bih i tretman abdomena koji sam učila kod divne Paule Vranković. To je zapravo masaža abdomena toplim uljem pa djeluje vrlo umirujuće na unutarnje organe i cijeli organizam, potiče detoks i cirkulaciju, a posebno je pogodna za ženski reproduktivni sustav te odlična pomoć kod oporavka tijela nakon poroda.

Kako ste se Vi našli u ovome poslu, ispričajte nam Vašu poslovnu priču?

Majka sam dva već velika sina i kroz svoja iskustva trudnoće i poroda osvijestila sam koliko me te teme zanimaju i kako je ženama potrebna priprema za porod i podrška na porodu i nakon njega. Igrom slučaja, bila sam pratnja na porodu jednoj svojoj prijateljici i to je bilo zaista nezaboravno iskustvo koje me obilježilo i na njen nagovor sam i završila obuku za doulu. Zatim sam nekako prirodno završila i obuku za porođajnu edukatoricu te ostale srodne edukacije jer jednom kada uđeš u neko područje koje te zanima, samo se otvaraju nova vrata i mogućnosti. Nakon prvog tretmana tajlandske masaže koji sam probala uslijedilo je apsolutno oduševljenje i želja da i sama naučim kako se to radi. 

Trening za instruktoricu masaže za bebe došao je prirodno spajajući ta dva moja velika životna interesa. Sva ova znanja sam polako godinama skupljala, usavršavala se, vježbala dok nisam skupila hrabrost da dam otkaz na svojem uredskom poslu. Tako je otprilike nastao centar Inana. Još uvijek mi je teško gledati ga kao posao jer su sve to zapravo moji hobiji, strasti i interesi u kojima uživam i osjećam da služim zajednici na najbolji mogući način.

Spajajući ljubav, strast i emociju prema trudnicama, majkama, bebama i ženama općenito doveli ste nas i do kraja ovoga razgovora i druženja koje ćete zaokružiti besplatnim tečajem masaže za bebu jednoj našoj čitateljici. Tečajevi će se uskoro održati u centru grada Zagreba te u Bestovju kraj Svete Nedelje, ali i zapadnije od glavnog grada – u Jastrebarskom.  Čitateljice ćemo pozvati da na našim društvenim mrežama pročitaju pravila darivanja i uključe se u utrku za besplatan tečaj.

Postoji li nešto što biste im poručili i dodali?

Bilo bi bolje da su bebe mlađe od šest mjeseci jer je s manjim bebicama koje se ne okreću i vrte lakše raditi. No nećemo limitirati prijave za tečajeve, u slučaju da najviše sreće bude imala čitateljica s nešto starijom bebom, zajedno ćemo uvježbavati vještine obuzdavanja malene bebe.