Bebe

Mir i tišina ključni su za dobar san

Mir i tišina ključni su za dobar san

Foto: Freepik

Tišina i mirno okruženje su ključni za kvalitetan san beba, koji je iznimno važan za njihov rast i razvoj. Kreiranjem tihe, ugodne i sigurne spavaće okoline te uspostavom konzistentne rutine spavanja, možete pomoći svojoj bebi da lakše zaspi i kvalitetnije spava. Mir i tišina ključni su za dobar san, a dobar san pozitivno će se odraziti na dijete, ali i mamu.

Stvaranje tihe okoline

Pokušajte smanjiti vanjsku buku u kući koristeći tepihe i zavjese koji mogu apsorbirati zvuk. Također, podesite glasnoću uređaja poput televizora i radija da ne uznemire mališana. Ukoliko živite u bučnom okruženju, bijeli šum može pomoći. Uređaji koji proizvode bijeli šum ili aplikacije s umirujućim zvucima (poput zvuka kiše, vjetra ili šuma oceana) mogu pomoći u neutralizaciji pozadinske buke.

Udobnost i sigurnost

Krevetić bi trebao biti postavljen u mirnom kutku sobe, daleko od prozora i bučnih kućanskih aparata. Koristite čvrsti madrac s čistom posteljinom prilagođenom za bebe. Izbjegavajte stavljati igračke ili jastuke u krevetić koji bi mogli predstavljati rizik od gušenja. Rutina spavanja pomaže bebama da se lakše umire i pripreme za spavanje. Rutina može uključivati kupanje, čitanje priča ili lagane masaže. Pokušajte održavati konzistentno vrijeme spavanja i buđenja, čak i vikendom. Idealna temperatura za spavanje bebe je između 18 i 22 stupnja Celzijevih. Provjerite da beba nije previše topla ili hladna.

Ako ste zabrinuti zbog buke, možete koristiti baby monitor koji će vam omogućiti da čujete bebu bez potrebe da stalno provjeravate. Bebe pokazuju znakove umora poput trljanja očiju, plakanja ili zevanja. Odvođenje bebe na spavanje čim primijetite te znakove može pomoći u sprječavanju prevelikog umora, uznemirenosti i plača.