Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Navikavanje ljubimca na bebu, pripazite na ove stvari!

Navikavanje ljubimca na bebu

Navikavanje ljubimca na bebu može biti veoma zahtjevan zadatak, posebno ako ste prvi put postali roditeljem. Mnogo toga ovisit će o vrsti ljubimca kojeg imate – je li to pas, mačka, kunić ili neka druga životinja. U slučaju da je vaš ljubimac zmija ili gušter, možda bi bilo najbolje navikavanje djeteta na njih ostaviti za kasnije. Dakako, čak i ako je vaš ljubimac tradicionalan, pas ili mačka, moguće je da njihova narav nije tradicionalna i očekivana. To je jedna od stvari koje svakako morate uzeti u obzir.

Trenutak kada roditelji dovedu bebu kući jedna je od najvećih radosti u životu obitelji. Ipak, to može biti nezgodno vrijeme za obiteljskog ljubimca. Uvođenje nove stalne osobe u život kućnog ljubimca – osobe koja ima nepoznat miris, radi nepravilne pokrete i ispušta kreštave zvukove – može učiniti četveronožne članove obitelji zabrinutima.

Navikavanje ljubimca na bebu zahtjeva pažnju

Kao i bebe, ljubimci vole predvidljivost, a „novorođenče dramatično mijenja, ne samo vaš život, nego i život vašeg ljubimca“, kaže Victoria Stilwell, trenerica pasa i voditeljica emisije „Ja ili pas“ na Animal Planetu. Uskoro će morati dijeliti vašu obožavanu pažnju sa zahtjevnim djetetom i neće razumjeti zašto dugo vrijeme druženja u kojemu uživa postaju sve kraće.

Mnogi psi nikada prije nisu bili u blizini djece. Mali ljudi rade nepredvidive stvari koje odrasli ne čine, poput naglih pokreta, vrištanja i unošenja u lice psima. Kako biste svog ljubimca izložili djeci, odvedite ga u park da vidite kako iz daljine reagira na bebe, predlaže Stilwell.

Pripremite okolinu. Dajte svom ljubimcu vremena da se prilagodi novim promjenama okoliša. I to tako što ćete što prije raspakirati novi namještaj i opremu za bebu.

Postavite temelje s kućnim ljubimcima prije nego beba dođe kući. Pobrinite se za veterinarske preglede, naviknite ih na dječju sobu i ciljajte na rješavanje problematičnih ponašanja poput skakanja.

Onaj stari trik s dekicom za bebe – dati svom ljubimcu da ponjuši dekicu za bebu prije nego što upozna pravu bebu – nije lijek za sve.

Dopustite ljubimcu da prvi pozdravi majku i pobrinite se da se beba i ljubimac sretnu na neutralnom području – na pločniku ispred kuće, na primjer.

Odvojite posebno vrijeme za svog ljubimca. Postavite tajmer na pet minuta za jednu od omiljenih aktivnosti vašeg ljubimca, čak i ako je to samo ljuljanje na kauču.

POVEZANO: Prednosti imanja kućnih ljubimaca za djecu