0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Nema ljepšeg mirisa od bebine kože

bebine kože

Smatra se da bebe svojim mirisom privlače majke jer im je njihova toplina od presudne važnosti. Bebin miris djeluje i na očeve pa oni zbog toga u svome tijelu luče prolaktin, hormon laktacije te su spremni više vremena posvetiti brizi o svome djetetu.

Zašto bebe mirišu?

Za ugodan miris djeteta nisu zaslužna sredstva za njegu, već dvije stvari, a to su:

  • plodna voda – prozirna i bezbojna tekućina u kojoj se nalaze zaštitne masnoće koje štite bebu od utjecaja vode, oljuštene stanice bebine kože, proteini, ugljikohidrati, minerali kao što su kalij, kalcij i natrij, hormoni, urin i mnoge druge tvari iz kojih se može saznati puno informacija o tome kako se plod razvija
  • kremasto-bijele nakupine – nalaze se na koži bebe dok je u majčinoj utrobi, korisne su zbog sposobnosti zadržavanja vlage u koži
  • vrsta prehrane

Miris se ispere nakon rođenja, ali je prisutan prvih 6 tjedana. U tom razdoblju bebe nemaju kiseli sloj kože pa su slabo zaštićene od mikroba. Zbog toga je važno smanjiti dolaske gostiju u posjet bebi.

 width=

Istraživanja utjecaja bebine kože

Istraživači s japanskog Sveučilišta u Nagasakiju su za potrebe istraživanja prekrili oči grupi žena, od kojih je polovina njih imala djecu. Zadatak grupi od 30 žena bio je da otkriju kome pripadaju mirisi koje osjećaju, bebama, muškarcima ili da ne pripadaju nikome. Odnosno da prije istraživanja nisu bile nošene. Dok su one mirisale majice, istovremeno su uređaji pratili aktivnost njihovih prefrontalnih korteksa. Tj. dijelova mozga koji su zaduženi za racionalno razmišljanje. Kad se pred majkama našla odjeća koja pripada bebama, u njihovoj moždanoj aktivnosti zabilježene su značajne promjene. A uz to su s lakoćom pogađale o čijoj je odjeći riječ. Kod žena koje nisu majke nije primijećena značajnija promjena u aktivnosti mozga. Na osnovu toga istraživači su zaključili da nakon poroda u ljudskim bićima dolazi do velikih promjena. Tako je potvrđeno ono što je poznato već dugo vremena, a to je da miris i kontakt s bebom utječu dobro na majke.

Bebina koža, rumeni obrazi, velike oči, ali i bebini zvukovi još su neki od razloga zašto nas bebe toliko privlače. I zbog čega se stvara bolji kontakt između roditelja i djece. Dakle, fizički kontakt je važan za emocionalni razvoj djeteta, a upravo je priroda ta koja nam je omogućila da instinktivno budemo privrženiji svojoj djeci.

 width=