Bebe Novorođenčad

Bebino disanje – što je normalno, što razlog za brigu?

disanje bebe

Moramo priznati da novorođene bebe nerijetko rade zvukove od kojih se naježimo. Jesu li dobro? Dišu li? Zašto se tako glasaju? Nema roditelja koji to nije pomislio, bilo da mu je to bilo prvo, drugo ili šesto dijete. Živjeti s malenom bebom koja ne može reći kako je i kako se osjeća, na dane je pravi pakao. Upravo zato pronašli smo pitanja koja roditelji najčešće pitaju kada je u pitanju disanje novorođenčeta. I odgovore koji bi vam mogle pomoći i otkriti je li disanje vaše bebe u redu, i trebate li i kada potražiti pomoć.

Trebam li noću bdjeti nad bebom?

Na ovo pitanje teško je odgovoriti jer je stvar individualne prirode. Svoje dijete možete pregledavati i provjeravati koliko god vam paše. Posebice u prvim tjednima zajedničkog života. Kako vrijeme bude odmicalo i vi ćete se primiriti i opustiti, a samim tim više i spavati. Što je sasvim u redu, jer si ne možete dozvoliti kronični manjak sna koji će dovesti do toga da ne možete funkcionirati preko dana.

Pripazite na svoju bebu noću, i prevenirajte sve što može dovesti do SIDS-a, no isto tako budite svjesni da sindorm iznenadne novorođenačke smrti nije tako čest pa nemojte paranoidno osluškivati što se događa u dječjem krevetiću.

O načinima kako preventivno djelovati kako biste zaštitili svoju bebu od ovog sindroma, već smo pisali pa svakako pročitajte više o ovoj temi. No, nemojte iščekivati najgore. Malo optimizma nije na odmet. S vremenom ćete biti sigurniji i manje ćete drhtati nad potomkom.

Neki se roditelji odlučuju za baby monitore za kontrolu disanja, no to možda nije najbolja ideja. Zašto? Jer previše zabrinuti roditelji mogu postati još zabrinutiji. Naime, bebe dišu u ciklusima. Ponekad jako duboko i brzo, nekad polako i nečujno. Ponekad čak i prestanu disati na nekoliko sekundi i ponovno prodišu jako duboko… u tim smjenama disanja baby monitor će svaki put alarmiratii stvarati vam anksioznost.

spavanje bebe
Kako možete provjeriti bebino disanje?

Stavite uho blizu bebinih usta ili nosa i osluškujte. Gledajte bebina prsa i provjerite dižu li se i spuštaju. Približite prst bebinom nosiću ili ustima kako biste osjetili njen dah na koži.

Bebe mogu disati čudno i glasno, je li to O.K.?

Periodično će bebe hrkati, stenjati, hroptati i to nije uvijek zabrinjavajuće. Ako je bilo koje od ovih stanja konstanta, i ne mijenja se, onda to svakako prijavite pedijatru.
Bebe će, primjerice, plitko i brzo disati u slučajevima prehlade ili respiratornih poteškoća pa je potrebno čuti stručno mišljenje. Nekad ćete takve probleme liječiti doma, bez medikamenata. Nekad ćete morati uvesti lijekove da izliječite bebu. No nemojte sami odlučivati o tome. Biti sam svoj liječnik, kad je upisanju bebica, nije nešto što se savjetuje.

Kako prepoznati koje disanje nije dobro?
  • Ako se beba muči doći do daha, umorna je od naprezanja i vidite da se trbuščić uvlači pod rebra kod svakog udisaja – zovite liječnika!
  • Ako beba stenje svaki put kad izdiše, jako širi nosnice kod udisaja ili otvara usnice kako bi si pomogla – zovite liječnika!
  • Ako vaša beba prestane disati na dulje od pet sekundi – zovite liječnika!
  • Ako je koža vaše bebe jako bijela pa čak i plava, usnice su poplavljele i općenito, ako je dijete cijanotično – zovite liječnika!
  • Ako vaša beba diše brže no inače, ima 60+ udisaja po minuti – zovite liječnika!

Iako smo rekli da ne trebate živjeti u brizi, s bebama ne smijete biti ni previše nonšalantni. Njihovo zdravlje je krhko i budite sigurni da ste učinili sve kako biste ga održali u savršenom stanju.