Bebe Novorođenčad

Igre na trbuhu poboljšavaju zdravlje bebe

položaj na trbuhu

Foto: Krakenimages/Freepik

“Okrenite bebu na trbuh”, ovaj savjet sigurno ste čuli najprije u bolnici pa od patronažne sestre, a na koncu i od bebinog pedijatra. Bebama je naprosto potrebno vrijeme na trbuhu! Iako izravno ne smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), vrijeme na trbuhu ili igre na trbuhu važan su korak u bebinom rastu i razvoju.

Što znači okrenite bebu na trbuh?

Vrijeme na trbuhu znači okrenuti bebu potrbuške, na ravnu površinu, s rukicama ispod brade, dok je beba budna i dok je netko nadgleda.

Koje su prednosti ovoga položaja?

Vrijeme provedeno na trbuhu bebicama će pomoći ojačati vratne mišiće, i mišiće ruku. A snažni mišići u ove dvije mišićne skupine značit će lakše i brže podizanje u sjedeći položaj, lakše puzanje, a kasnije i hodanje. Beba koja svlada “igre potrbuške” lakše će i naprednije koristiti motoriku svojega tijela. I zadnje, no ne i manje bitno, okrećući bebicu na trbuh pomoći ćete da bebina glavica dobije lijepi, okrugli oblik te da ne ostane ravna sa stražnje strane.

Kad početi i koliko dugo ostaviti bebu na trbuhu?

Većina beba može početi s boravkom na trbuhu odmah, dan ili dva nakon rođenja. Počnite s vremenom od jedne minute (ili dok se beba ne počne buniti), a kasnije ćete doći do dva ili tri kratka okretanja od tri do pet minuta svaki dan. Kako beba raste, tako će se i ovo vrijeme produljivati. Pedijatri preporučuju da bebe od otprilike dva mjeseca starosti imaju 15 do 30 minuta vremena na trbuhu svaki dan. Naravno, to vrijeme ne znači okrenuti dijete na trbuh i pustiti ga pola sata mimo njegove volje. Period od 15 minuta do pola sata, vrijeme je koje dijete treba provesti na trbuhu kroz cijeli dan.

  • Stavite dijete na gumene podloške za pod, dekicu ili ručnik;
  • Manji, zamotani ručnik stavite djetetu pod ruke, kako biste ga malo podigli od poda;
  • Neka igranje na trbuhu uslijedi nakon spavanja ili premotavanja bebe. U svakom slučaju kad je beba odmorna i raspoložena;
  • Postavite jednu igračkicu negdje ispred, u bebinom vidokrugu, kako bi se trudila doći do nje ili je dosegnuti;
  • Ne ostavljajte bebu samu na trbuhu!
Dodatni savjeti za vrijeme na trbuhu

Bebe trebaju biti izložene različitim teksturama tijekom dana, a vrijeme na trbuhu savršena je prilika za to. Kada je vaša beba na trbuhu, koža na njihovom trbuhu, nogama, rukama i licu dodiruje površinu na kojoj leže. Najprirodnije mjesto za igru je na čistom podu, podlozi za spavanje ili pokrivačima različitih tekstura. Dok se opiru tijelom o podlogu, trenje koje se stvara omogućava im da znaju gdje se njihovo tijelo nalazi u prostoru.

Obucite ih jednostavno. Vaša beba će tijekom vremena na trbuhu stjecati snagu i fleksibilnost. Oblačenje vašeg malenog u pelenu ili jednodijelni bodi omogućuje im da osjete različite teksture na rukama i nogama. Čak i bolje, ako je soba dovoljno topla, jednostavno ih obucite u pelenu i pustite da se igraju.