NovorođenčadKako promijeniti pelene

Mijenjanje pelena dnevna je rutina svih roditelja s malom djecom. Dok vaš mališan ne nauči samostalno odlaziti na toalet zamijenit ćete pelene bar 4000 puta. Uz naše savjete zamijenite pelene brzo, jednostalno i bezbolno!
2 godine prije

Detaljne i lagane upute za početnike

Redovito mijenjanje pelena životna je svakodnevica svih roditelja s malom djecom. Ako ste roditelj po prvi put mogli bi se iznenaditi koliko često pelene treba mijenjati. Ako još nikada u životu niste promijenili pelenu i ne znate kako se to radi ne očajavajte jer niste jedini – većina novopečenih roditelja nema pojma što činiti. Odmah možete odahnuti jer je mijenjanje pelena još i najjednostavniji korak u njezi novorođenčeta. Sve je samo stvar zdravog razuma i prakse. Naši savjeti učinit će tu svakidašnju njegu lakšom i jednostavnijom. Stoga samo gledajte i učite. Novorođenčadi treba češće mijenjati pelene nego starijim bebama jer mokre češće, čak 8 do 10 puta na dan. Preporučljivo je mijenjati pelene prije, pa čak i nakon svakog obroka. Noćna mijenjanja pelena treba svesti na minimum.

Potreban pribor za mijenjanje pelena:

  • papirnata maramica s baby uljem ili vlažna maramica
  • Zaštitna krema ako je potrebno
  • Čista pelena

 

8 koraka do čiste bebine guze

1. Za početak

Prostorija u kojoj mijenjate pelene treba biti zagrijana. Uzmite potrebnu opremu za prematanje bebe te nađite čistu, ravnu površinu na kojoj možete premotati bebu. Nemate li pri ruci stol za prematanje može poslužiti i druga ravna površina ali se pobrinite da vaša beba leži na podmetaču za prematanje ili na dekici koju je lako prati jer je važno podlogu održavati čistom. Stavite bebu na podmetač za prematanje tako da jednom rukom pridržavate bebinu glavu i ramena, a drugom rukom bebina leđa. Ako mijenjate pelenu na povišenom pripazite i ne odvajajte pogled jer bebi je dovoljna sekunda da napravi nagli pokret, i to je rizik koji ne želite preuzeti.

 

2. Procijenite „situaciju“

Otvorite pelenu i procijenite nastalu štetu. Zatim zatvorite pelenu prije nego što je bacite tako da je skupite u svežanj i zatvorite ljepljivim trakicama na peleni. Možete nabavite i higijenske kante s folijom za prljave pelene, koje će spriječiti širenje mirisa i bakterija. Ako treba promijeniti svu odjeću, svucite bebu do kraja. Pobrinite se da je bebi toplo ako je gola tako da je tijekom presvlačenja pokrijete, primjerice, malim ručnikom.

 

3. Nježno i temeljito čišćenje

Kad čistite bebinu guzu, pobrinite se da je temeljito očistite – pobrišite između svih nabora i udubina kako biste bili sigurni da ste uklonili sve moguće klice. Za čišćenje koristite blage vlažne maramice posebno formulirane za osjetljivu bebinu kožu ili toplu vodu i mekanu krpicu za pranje. Područje genitalija uvijek perite sprijeda prema natrag, od čišćeg prema prljavijem, da ne biste nečistoću prenijeli naprijed. Kod djevojčica čistite od stidnice prema guzi. Kod dječaka očistite ud, mošnje i sve oko njih, a zatim stražnjicu.

 

4. Ne zaboravite na njegu

Ne čekajte da bebina guza postane crvena kako bismo joj pružili potrebnu njegu. Preventivno, prilikom svakog mijenjanja pelena nakon čišćenja kože nanesite zaštitnu kremu koja će osjetljivu bebinu kožu zaštititi od vlažnosti, pelenskog osipa i spriječiti crvenilo i iritacije. Prije odlaska na spavanje nanesite deblji sloj kreme na perianalno područje i između guzova, ali također i na velike usne i prepone kod djevojčica te na donji dio mošnja i prepone kod dječaka.

 

 5. Pravilno okretanje bebe

Prilikom mijenjanja pelena pripazite na ispravno držanje i okretanje vaše bebice. Držanje za noge je opasno jer može ozlijediti bebine kukove. Umjesto toga, kotrljajte bebu na stranu istodobno joj ispravno pridržavajući leđa.

6. Čista pelena – sretna beba

Stavite čistu pelenu pod bebu tako da ljepljive trakice gledaju prema vama. Podignite prednji dio pelene i pričvrstite je oko bebina struka. Pobrinite se da učvrstite pelenu pozorno ali ne prečvrsto, kako pelena ne bi stisnula bebu ili joj ograničila slobodu pokreta. Ako imate dječaka, provjerite je li ud postavljen prema dolje prije nego što zatvorite pelenu da spriječite istjecanje. Važno je koristiti ispravnu veličinu pelena koji izabirete ovisno o djetetovoj težini. Ako na pakiranju piše od 3 do 6 kg, a dijete je teško 6 kg isprobajte one od 6 do 9 kg kako ne biste kožu stegnuli preuskom pelenom. Ako vaš kažiprst slobodno prolazi između trbuščića i pelene, znači da je ona dobro pričvršćena. Ako ostatak pupčane vrpce još nije otpao, treba ga ostaviti nepokrivenim. Stoga ćete možda morati preklopiti pelenu prije nego što je pričvrstite.

 

7. Neka beba uživa u tom iskustvu

Kako bi prematanje bilo lakše za vas oboje, pokušajte cijelo vrijeme održavati kontakt očima s vašom bebom te joj neprestano pričajte. Ako je vaša bebica nemirna pokušajte s igračkom koja joj može odvratiti pažnju. Važno je da beba zavoli taj svakidašnji tretman i da ga veže uz nešto ugodno.

 

 8. Zadatak izvršen!

Sad je beba spremna za ponovno odijevanje. Pobrinite se da koristite odjeću pogodnu za trenutačnu temperaturu zraka i imajte na umu da male bebe još uvijek imaju manje tjelesne masnoće koja održava toplinu. Pamučni bodi držat će pelene na mjestu i osigurati bebi toplinu i udobnost. Čestitamo, stigli ste do kraja! Vrijeme je za slavlje: podignite svoju bebu i potapšajte sami sebe po leđima jer pelena je uspješno zamijenjena!

Avatar

Bebe.hr

Leave a Reply