Bebe Novorođenčad Trudnice

Što sve trebate pripremiti za novorođenče?

Što sve trebate pripremiti za novorođenče? Bebe.hr portal

Trudnicama koje se tek spremaju zakoračiti u svijet majčinstva i pripremiti za novorođenče mnogi predmeti za bebe su nešto novo. Primjerice prematalica, ljuljačka, mobil, klokanica, parni sterilizator… znate li što su svi ti predmeti? Ako ste mama – sigurno znate.

U prvoj trudnoći šetnja kroz trgovine s opremom za bebe doista je poput ulaska u zemlju čudesa u kojoj je sve slatko, puno nježnih boja i simpatičnih likova. I naravno, tijekom te šetnje čini se da vam sve treba za vašu bebu, pa čak i onaj grijač za pelene.

Nećete pogriješiti ako kupite sve što vidite. No to je prilično skup sport koji si danas rijetko tko može priuštiti. Bebama ne treba puno stvari, pogotovo na početku. Najbitnija je mama, njena ljubav i pažnja. Kako ne bi kupovali više nego što je potrebno, pripremili smo popis opreme bez koje doista ne možete na početku.

Odjeća za novorođenčad

Bebe u prvim mjesecima jako brzo rastu i broj odjeće mijenjaju svaka dva do tri mjeseca. Ako imate od koga posuditi odjeću za bebe, to i učinite. Novorođenčad često bodiće i hlačice nosi samo nekoliko puta prije nego što ih preraste. Nedonoščad i tek rođene bebe niske porođajne težine trebat će najmanji broj – 50 dok je bebama koje visinom i težinom ulaze u prosjek za početak dobar broj 56.

Popis odjeće koja će vam trebati prva tri mjeseca je sljedeći: 

  • 6 do 12 bodija – ljeti s kratkim rukavima, ostala godišnja doba s dugim rukavima
  • 3 do 6 hlačica ili štramplica
  • 3 do 6 kombinezona/pidžama
  • 1 do 2 vestice ili jaknice, ovisno o godišnjem dobu
  • 2 pamučne kapice
  • 2 para čarapa i papučice
 width=

Što izabrati za spavanje?

Tek rođene bebe puno spavaju, do 17 sati na dan. Često spavaju u istom krevetu s mamom, pogotovo ako mama doji. No bebi je potreban i njen krevetić.

Popis opreme za bebino spavanje: 

  • krevetić ili kolijevka
  • 2 do 3 nepromočive pamučne plahte
  • 2 do 3 kompleta pamučne posteljine
  • 2 dekice

U trgovinama s dječjim krevetićima naići ćete na krevetiće i na kolijevke. Kolijevke su manjih dimenzija, imaju samo jednu visinu i izgledaju jako slatko – često imaju i baldahin. Možda izgledaju neodoljivo, ali nisu nužne. U njima beba može spavati samo šest mjeseci. Kada beba počinje sjediti i dizati se – kolijevke više nisu sigurne.

Dječji krevetić dugoročnija je investicija. Možete izabrati krevetić s dvije visine: gornju za bebu koja ne može sjediti ni ustati i donju visinu za mališane koji već svašta izvode.  Kod odabira krevetića pripazite da nema oštrih rubova te da razmak između prečki ne bude veći od šest centimetara.

Bebama jastuk ne treba, a madrac bi trebao biti nešto tvrđi. Iako bebe imaju pelene, one u prvim danima često propuste pa su nepromočive pamučne plahte obavezni dio opreme za spavanje. Tako će madrac duže trajati. Mama koja doji i beba poneki put će i zajedno zaspati pa ne bi bilo loše i na mamin krevet staviti nepromočivu plahtu.

 width=