0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Odabir bebine odjeće i oblačenje

Odabir bebine odjeće i oblačenje Bebe.hr portal

Oblačenje bebe je predivan ritual, ali s obzirom da one vrlo brzo izrastaju iz odjeće, nije potrebno kupovati puno istih odjevnih predmeta. Općenito, pokušajte kupovati ili posuđivati ​​stvari koje su malo veće nego što je vaša beba sada. Osim kod odjeće za spavanje, kada je najbolje potražiti odjeću koja im veličinom odgovara.

 

Tkanine

oblačenje

Kada kupujete ili posuđujete dječju odjeću, potražite  pamučni materijal. Vuna i druge tkanine mogu iritirati dječju kožu, iako je u redu koristiti odjeću od tih tkanina kao vanjski sloj. Također, pamučna odjeća rashladit će vašu bebu po vrućem vremenu više nego odjeća izrađena od sintetičkih vlakana.

 

Praktična za oblačenje

Dobro je odabrati odjeću koja je udobna i laka za oblačenje i svlačenje. Rastezljiva odijela, majice kratkih rukava ili s omotnim izrezom i hlače s elastičnim strukom ili tajice koje pristaju.

A kad se vaša beba počne kretati, odjeća koja vašoj bebi omogućuje slobodno kretanje praktičan je izbor.

Jednom kada vaša beba počne puzati, odjeća će se zaprljati. Za ovu fazu dobri su pamučni kombinezoni ili hlače koji se lako peru. Idealne su hlače s podstavljenim koljenima i gumbima na međunožju za jednostavno mijenjanje pelena. Općenito, tražite stvari koje možete baciti u perilicu i koje nećete morati glačati. Također, tamnije boje ne pokazuju toliko prljavštinu.

 

 width=

 

Odjeća za zaštitu od sunca

Odjeća izrađena od gusto tkane tkanine, poput materijala za majice, zaštitit će kožu vaše bebe od sunca. Ako držite tkaninu prema svjetlu, možete vidjeti koliko će sunca proći kroz nju. Također možete nabaviti odjeću za bebe koja je posebno dizajnirana za zaštitu od sunca i na kojoj piše koliko štiti. 

Dugi rukavi i tajice također će pomoći u zaštiti kože vaše bebe. Dobro je odabrati pamuk kako bi se beba rashladila.

Šešir je važan za zaštitu vaše bebe od sunca. Mekana kapa je dobra jer vaša beba još uvijek može udobno ležati dok je nosi. Šešir s punim vrhom s punim obodom ili preklopom oko vrata bolji je od kape jer pruža više hlada. Traka za bradu pomoći će da kapa ostane na bebinoj glavi.

 

Obuća

 width=

Kada vaša beba uči hodati, bosa stopala što je češće moguće pomoći će, a nošenje cipela zapravo može otežati stvari. Ako je jako hladno, možete isprobati protuklizne čarape ili mekane kožne papuče koje služe i kao prvi par cipela.

Također ažurirajte veličine čarapa. Ako su čarape premale, gnječit će prste i učiniti hodanje neudobnim. Vrijeme je da svom djetetu kupite prvi par pravih cipelica kada beba krene šetati vani. 

 

Oblačenje beba

Svojoj bebi prvo stavite  pelenu kako biste izbjegli izbacivanje mokraće ili kakice na odjeću – bebinu ili vašu. Ako vaša beba može sjediti ili stajati, moći ćete staviti stvari preko njezine glave i možete pomoći voditi bebine ruke kroz rupe za ruke i rukave.

Kad vaše dijete napuni  otprilike 12 mjeseci, bit će puno energije i možda neće htjeti ostati mirno dovoljno dugo čak ni da na sebe navuče pelenu, a kamoli nekoliko slojeva odjeće. Možete pokušati odvratiti pažnju svom djetetu pjesmom ili igrom ili mu dati knjigu ili igračku.

Kada beba prohoda, najbolje je imati odjeću koju možete lako obući i skinuti.

Jednom kad se vaša beba počne kretati, prevrtati i migoljiti, mnogo je sigurnije staviti je na pod da presvuče ili promijeni pelene. To pomaže u sprječavanju padova. Ako bebu oblačite na povišenu površinu poput stola za presvlačenje ili kreveta, uvijek držite ruku na bebi kako se ne bi otkotrljala.

POVEZANO: Kakvi su učinci vrućeg vremena na bebe?