Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Odgovaramo na najčešća pitanja novopečenih roditelja

Odgovaramo na najčešća pitanja roditelja kod brige za novorođenčad Bebe.hr portal

Kod mnogih novopečenih roditelja ovo je vrijeme pravih izazova, učenja što je normalno, što nije normalno i kada se treba brinuti!

Stoga donosimo popis uobičajenih pitanja i odgovora koje roditelji imaju u vezi njihovih mališana!

Što ako beba nije imala stolicu nekoliko dana?

Neke bebe imaju stolicu nakon svakog dojenja, a druge samo jednom tjedno. To je sasvim normalno. Tijekom prvih nekoliko dana, dojene bebe će imati česta pražnjenja crijeva zbog laksativnog učinka kolostruma u majčinom mlijeku.

Bebe hranjene adaptiranim mlijekom i starija djeca obično će imati stolicu svakih nekoliko dana.

Djeca mlađa od šest mjeseci mogu pokazivati ​​neke znakove naprezanja prije nužde. To je zato što vaša beba uči koordinirati rad crijeva. To se ne smatra pokazateljem zatvora.

Trebali biste posjetiti svog liječnika ako primijetite krv ili velike količine sluzi u stolici i ako vaša beba nije imala stolicu u prvih 24-48 sati života. Također i ako vam se čini se da se vaša beba previše napreže ili ne može pustiti plinove.

 width=

Muka novopečenih roditelja : dobiva li moja beba dovoljno na težini?

Nakon što se rode, potpuno je normalno da bebe izgube malu količinu težine. Do 10% njihove porođajne težine smatra se normalnim. Međutim u periodu do dva tjedna života bebe bi se trebale vratiti na svoju porođajnu težinu.

Svaki put kada se vaša beba vaga, mjerenje treba zabilježiti u njezin osobni zdravstveni karton. Mogu postojati velike varijacije u brzini rasta dojenčadi. U prosjeku, zdrava beba dobije 150 grama tjedno. Precizno mjerenje i bilježenje težine, duljine i opsega vaše bebe pomoći će zdravstvenim radnicima da prate obrazac rasta vaše bebe.

Kako znamo dobiva li beba dovoljno mlijeka?

Preporuča se da slijedite djetetov primjer kada i koliko često želi hraniti. To je poznato kao hranjenje na zahtjev. To znači prihvatiti tempo kada se vaša beba želi hraniti.
Znakovi koji pokazuju da vaša beba dobiva dovoljno mlijeka uključuju 5-6 mokrih pelena svaki dan, pražnjenje crijeva i debljanje.

Jeli normalno da beba povraća nakon dojenja?

Kada se beba rodi, mišić sfinktera na ulazu u želudac je slab, stoga veliki broj beba može imati blagi refluks. Također je uobičajeno da bebe gutaju zrak dok se hrane, a reakcija podrigivanja može uzrokovati vraćanje mlijeka i stvaranje pljuvačke.

Simptomi će se obično poboljšati u dobi od 6 do 12 mjeseci, a ako vaša beba dobro raste i nastavlja se hraniti, obično nema razloga za zabrinutost.

 width=

Jednostavni načini upravljanja simptomima refluksa uključuju često podrigivanje bebe tijekom hranjenja. Sjedite bebu uspravno tijekom hranjenja i 20-30 minuta nakon hranjenja. Možete koristiti i dude sa sporim protokom za hranjenje na bočicu.

Također i korištenje zgušnjivača hrane  može pomoći (ovo se može dati dojenim bebama prije hranjenja ili dodati u adaptirano mlijeko, ali o tome treba razgovarati s liječnikom prije upotrebe).

Bebe koje su previše hranjene mogu također povraćati nakon hranjenja. Važno je izračunati unos bebe na temelju njegove/njezine težine.

Trebali biste posjetiti svog liječnika ako povraćanje pretjerano, ako povraća krvi ili sadrži žuči (jarko žute/zelene boje). Isto tako ako vaša beba ima temperaturu i povraća. I kada postoji kontinuirani gubitak težine ili vaše dijete ne uspijeva vratiti težinu na svoju porođajnu težinu.

Što ako moja beba ima osip?

Uobičajeni osip novorođenčeta uključuje male, bijele mrlje na licu i nosu. Oni nisu zarazni i obično će nestati u prvom mjesecu. Nastaju zbog začepljenih pora.

Ukoliko beba ima prištiće  na licu, obrazima i nosu obično će nestati u prvih nekoliko mjeseci bez liječenja. U teškim ili dugotrajnim slučajevima preporučuje se pregled dermatologa.

 width=

Crveni osip na koži koji se razvija u dobi od 2 dana do 2 tjedna, može se proširiti na više dijelova tijela. Očistit će se za 2 do 7 dana, ali se može ponoviti. Nije potrebno liječenje.

Osip od pelena: crvena ili upaljena koža u području pelena koja može biti uzrokovana iritacijom kože uslijed kontakta s urinom, izmetom, sapunima ili kremama. Može se spriječiti održavanjem područja čistim i suhim, čestim mijenjanjem pelena i korištenjem zaštitnih krema. Posjetite svog liječnika ako osip od pelena traje nekoliko dana ili se ne popravlja.

Seboroični dermatitis može zahvatiti bilo koje područje tijela. Uglavnom se javlja u prvom mjesecu i može trajati nekoliko mjeseci. Nježno četkanje i korištenje ulja/šampona mogu pomoći u uklanjanju.

Trebate posjetiti svog liječnika ako ste zabrinuti da vaša beba pokazuje znakove meningitisa ili je osip povezan s dodatnim simptomima kao što su groznica, oteklina, plač, ili izgleda loše.

Primijetili smo male količine krvi na pelenama bebe, što da radimo?

 width=

Tijekom prvih nekoliko tjedana života uobičajeno je da djevojčice imaju krvarenje povezano s hormonalnim prekidom. Trajat će nekoliko dana, a iako je bezopasna, kod roditelja može izazvati veliki stres.

Vidljive narančaste/smeđe/crvene boje prisutne na peleni mogu ukazivati ​​na izlučivanje tvari kao što su kristali kalcija i urata. Ovo je normalno.

Trebali biste biti zabrinuti ako primijetite vaginalno krvarenje nakon prvog mjeseca života . Ili ako vaše dijete pokazuje druge znakove i simptome dehidracije kao što su umor ili blijedi izgled.

POVEZANO: Znakovi opstipacije kod dojenčadi