Bebe Promo

Pelenski osip kod beba: Trik za trenutačno umirivanje nadražene kože

Pelenski osip

Bebe imaju do čak 30 posto tanju kožu od odraslih osoba jer se prirodna barijera njihove kože još uvijek nije razvila u potpunosti. Upravo zbog te činjenice, bebina koža je osjetljivija i podložnija iritacijama te lakše gubi vlažnost i postaje suha pa joj je potrebna posebna zaštita i njega.

Iako uobičajena, pelenski osip neželjena je pojava i za bebe i za roditelje. Znakove pelenskog osipa je uglavnom vrlo lako prepoznati – bebina guza je zacrvenjena i nadražena, a ponekad i zadebljana. Nakon određenog vremena mogu se pojaviti i crvene točkice, a mnogi roditelji ne znaju kako se ovaj tip osipa može proširiti i izvan tzv. pelenske regije, na trbuh i bedra. No, razloga za povećanu brigu uglavnom nema. Ako se tretira pravilno, pelenski osip će nestati te neće doći do jače upale. Ipak, važno je razumjeti zašto uopće dolazi do pelenskog osipa i zašto su ga neke bebe sklonije dobiti.

Što uzrokuje pelenski osip?

Kao glavni uzročnik pelenskog osipa može se izdvojiti vlagu. Čak i uz najsuvremenije dry tehnologije pelena, vlaga se zbog stolice i urina gotovo uvijek djelomično zadržava. Što se vlaga zadržava dulje, veća je i vjerojatnost da će se razviti gljivice koje će pak uzrokovati iritacije kože, odnosno ono što podrazumijevamo pod pelenskim osipom.

Nažalost, vlaga nije jedini uzročnik pelenskog osipa – koliko god često mijenjali pelene djetetu, svejedno se može razviti osip, crvenilo i iritacija. Primjerice, neke su bebe osjetljive na kemikalije koje se koriste u određenim pelenama za jednokratnu upotrebu ili na deterdžent koji se koristi za pranje platnenih pelena. Uvođenje novih namirnica ili općenito početak unosa čvrste hrane također može izazvati pelenski osip (često praćen i proljevom) jer se mijenja sastav bebine stolice. Toplo i vlažno
pelensko okruženje pogodno je za razvoj gljivica i bakterija koje će izazvati osip i drugdje na pregibima kože.

Zlatno pravilo kod izbora preparata za njegu

Dobra je vijest da se pelenski osip može spriječiti, a ako do njega i dođe, dnevnom rutinom njege nadražena koža trenutačno će se trenutačno umiriti. Pravilno formulirana njega pomoći će vam ne samo da ojačate i zaštitite kožu vaše bebe, održavajući je zdravom i mekom, već će taj ritual postati i idealna prilika za dodatno povezivanje s njom. Dragocjeni kontakt „kože na kožu“ pridonijet će jačoj emocionalnoj povezanosti. Uvijek imajte na umu da nanošenje kreme ili losiona na bebinu kožu ne pomaže samo izgledu kože, već igra i važnu ulogu u bebinom fizičkom razvoju.

Osjećaj dodira umiruje i njeguje što aktivira hormone, jača imunitet i pomaže u borbi protiv bolesti. No, svi preparati za kupanje, čišćenje i njegu nisu isti, a pri njihovom izboru postoji zlatno pravilo kojeg se uvijek potrebno pridržavati: za njegu kože vaše bebe birajte isključivo dermatološki i klinički testirane formule koje sadrže sastojke za koje je dokazano da su sigurni za bebinu kožu i da nemaju potencijalne iritanse poput mirisa, parabena i bojila.

Instant trik za rješavanje nadražene kože je Eucerin Aquaphor obnavljajuća njega, posebno formulirana kako bi bebinoj suhoj i nadraženoj koži pružila trenutačno olakšanje. Sa samo nekoliko sastojaka, bez mirisa i konzervansa, Eucerin Aquaphor je izrazito prikladan upravo za osjetljivu i nježnu kožu. Eucerinova formula sadrži glicerin – učinkovit hidratantni sastojak koji privlači vodu i pomaže ju zadržati u koži te pantenol koji pomaže ubrzati regeneraciju i obnovu, uz istodobnu hidrataciju kože. 

Osim za instantno poboljšanje bebine kože, umirujuća, transparentna formula Eucerin Aquaphor linije prikladna je i za odraslu kožu, posebice za tretiranje svih problematičnih dijelova koljena i laktova, ispucalih zglobova, zanoktica i peta.