Bebe Djeca

Peta bolest – uzroci, simptomi, liječenje

Peta bolest

Peta bolest, poznata i kao erythema infectiosum ili megaleritem, blaga je virusna bolest koja najčešće pogađa djecu. Uzrokovana je parvovirusom B19 i obično se manifestira crvenim osipom na obrazima, koji se može proširiti i na druge dijelove tijela.

Kod djece u dobi od rođenja do tri godine, peta bolest se obično manifestira osipom koji počinje na obrazima, dajući izgled „šamara na obrazima“. Osip se može proširiti na trup, ruke i noge. Drugi simptomi mogu uključivati blagu temperaturu i simptome nalik prehladi, kao što su curenje iz nosa. Kod nekih mališana simptomi mogu biti vrlo blagi ili ih uopće neće biti.

Kao i kod većine zaraznih bolesti i ovdje su moguće komplikacije, koje se mogu javiti kod prethodno bolesnih osoba, onih s hemolitičkim anemijama, kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, poput osoba oboljelih od karcinoma ili HIV pozitivnih osoba kao i kod trudnica.

Kako se prenosi?

Peta bolest prenosi se s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem, obično kroz sekret iz dišnih putova koji se širi zrakom, preko ruku ili predmetima. Najčešće se širi u bliskom kontaktu, kao što su obiteljski domovi, škole ili dječji vrtići. Zaraznost je najveća neposredno prije pojave osipa, a inkubacija traje četiri do čak 20 dana.

Kako se liječi peta bolest?

Liječenje pete bolesti obično nije potrebno jer bolest u većini slučajeva prolazi sama od sebe. Simptomi se mogu ublažiti odmorom, unosom dovoljno tekućine i, ako je potrebno, lijekovima za smanjenje groznice ili bolova, poput ibuprofena. U slučajevima s komplikacijama ili kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, potrebno je konzultirati liječnika za odgovarajuće liječenje.

Prevencija i suzbijanje

Za petu bolest još uvijek ne postoji cjepivo te je jedini način da se bolest izbjegne, izbjegavanje kontakta s oboljelima, pranje ruku i općenito održavanje higijene prostora i osoba.