Bebe Savjeti i njega

Popis stvari koje morate imati u kućnoj ljekarni

kućna ljekarna

Svaki dom ima nekoliko lijekova u kućnoj ljekarni. To su oni sirupi i tabletice koji pomognu nakon veselog izlaska, ili kad napadnu gripa ili viroza. Ali jednom kad djeca uđu u vaš život, kućna ljekarna mora postati konkretnija i organiziranija. Korisno je imati sve potrebno na jednom mjestu – selektirano, spremno i skriveno daleko od djece.

Bilo da se radi o temperaturi, grčevima ili “ranjenom” koljenu, vjerujte, željet ćete imati najosnovnije stvari za hitnu pomoć. Naravno to su sve one stvari koje možete kupiti bez recepta i dati djetetu. Pritome nikako ne mislimo na antibiotike, injekcije i ozbiljniju medikamentoznu terapiju. U osnovne lijekove i medicinske potrepštine koje treba imati svaki dom s malom djecom ubrajaju se:

Čepići i sirupi za snižavanje temperature

Ibuprofeni, paracetamoli, aspirini… sve su to lijekovi koje odrasli koriste za ublažavanje bolova, bilo kad se radi o mjesečnici ili glavobolji. No dječji paracetamol (kojeg mogu koristiti i trudnice), manje je jačine, i pomoći će kod snižavanja temperature. Malim bebama preporučuju se čepići, a malo većoj dječici sirupi. Tablete najčešće počinju tek od “teen” faze.

Elektroliti i rehidracijske soli

U slučajevima kad djeca imaju proljev i povraćaju, nerijetko dolazi do dehidracije kada se trebaju nadomjestiti tekućina i elektroliti. Elektroliti se nadomještaju otapanjem oralno rehidracijske soli/tekućine (ORS) u vodi. U tim sredstvima nalazi se malo minerala i šećera, koji će pomoći oko resorpcije vode.

Termometar

Za što manje stresa tijekom mjerenja temperature, kupite termometar za uho. Mjerenje je gotovo u dvije sekunde, dijete neće niti shvatiti što se dogodilo.

Flasteri

Ogrebotina, udarac, ozljeda omiljene igračke… sve to rješavaju flasteri. Kupite li one s dječjim uzorkom, imat ćete super zabavu, liječenje i maštaonicu u jednom.

Antiseptik

Sprejevi i kreme koji uništavaju bakterije i mikroorganizme dobro će vam poslužiti za ozljede i dezinfekciju područja na tijelu. Pomoći će i kod ugriza ili ogrebotina.

Krema za pelenski osip

Kremica kojom ćete premazivati crveno preponsko područje bit će vaš najveći saveznik sve dok beba ne nauči piškiti na kahlicu.

Grickalica ili škarice za nokte

Maleni nokti jako su oštri. Prvih tjedana sami će otpadati, no kasnije ih vi morate uklanjati ili će vam beba biti izgrebana. Ne, ne plašimo vas, kad oko trećeg mjeseca, otkriju da mogu koristiti prstiće, rukice djetešceta nekontrolirano grebu sve što dotaknu. Osim kad su noktići “ukroćeni”.

Kapljice za grčeve i probiotici

U prvim mjesecima života (najčešće do četvrtog) beba nema razvijen probavni sustav pa su grčevi, vjetrovi i bolan trbuščić redovita pojava. U ovim situacijama želite imati kapi protiv grčeva ili probiotičke kapljice koje im oblože želučić i crijeva i pomognu rad probave.

Sterilne komprese

Potrebne su za higijenu pupka po dolasku iz bolnice. Sterilnim kompresama pupčana vrpca (ili ono što je od nje ostalo) zamotava se svakodnevno, odmah nakon što se pupak pošprica antiseptikom. Kasnije ih možete koristiti na isti način, ali za ozljede na koži djeteta.

Nosni aspirator

Prehladi li vam se dijete, morat ćete znati odštopati nosić i pomoći prohodnost dišnih putova. To je najlakše učiniti uz pomoć nosnog aspiratora. Na tržištu se nalazi nekoliko vrsta – manualna pumpica za najmlađe, aspirator koji se spaja na kućni usisavač za malo stariju bebicu.

Fiziološka otopina

Otopina je potrebna za čišćenje nosića. Nije bitno koju količinu imate, ali ne zaboravite da se svaka fiziološka izvlači špricom pa kupite i nekoliko sterilnih šprica za injekcije.

Štapići za uši za bebu

U redu, nećete baš odmah čistiti uho bebice, ali štapići pomažu oko svih sitnih stvari koje treba ukloniti s kože djeteta, ali i za čišćenje prostora oko pupka (dok ne otpadne).

Blazinice

Jastučići od vate dobro dođu za puno stvari, a najviše će vam pomoći u prebrisavanju i kupanju bebe.