0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Povezivanje kroz igru sa vašom šestomjesečnom bebom

Povezivanje kroz igru sa vašom šestomjesečnom bebom Bebe.hr portal

Povezivanje kroz igru s vašim šestomjesečnim djetetom jedan je od najboljih načina za istovremenu zabavu i djetetov razvoj. Do 6 mjeseci vaša beba uči i uključuje se u puno novih stvari. Iskustva uvelike utječu na razvoj djetetova mozga, a bebe su u ovoj dobi posebno osjetljive na dosljedne negativne utjecaje.

S druge strane, pozitivna iskustva u ovoj ranoj dobi imaju ogroman učinak na izglede za uspjeh i postignuća vašeg djeteta u budućnosti. Neke od ovih igara pomoći će vam da se povežete sa šestomjesečnom bebom:

  • Stavite bebu u krilo i pokažite joj šarene predmete u svom okruženju.
  • Možete ih potaknuti da plješću s vama, čitati im knjige i pjevati uspavanke.
  • Također im možete pokušati pomoći da sami sjednu.
  • Vaša beba bi mogla početi izgovarati prve slogove upravo u ovoj dobi. Pomozite u daljnjem razvoju jezičnih vještina čitajući im priče svaku večer.

 

Povezivanje kroz igru: Ideje za jednostavne igre kod kuće

 width=

 

  • Igra spremnika

Stavite nekoliko igračaka (lopte, klinovi, plastične karike ili drugi manji predmeti) u posudu s otvorom malo većim od predmeta. Budite sigurni da su te igračke dovoljno velike da se vaša beba ne može ugušiti njima. Dajte posudu svojoj bebi, koja će je vjerojatno okretati iznova što će rezultirati ispadanjem igračaka. Dijete će polagano shvaćati da su u posudi igračke i posezat će za njima. Povremeno ponovno punite spremnik igračkama dok vaše dijete ne shvati kako to učiniti samostalno. Na ovaj način potičete vještine rukovanja objektima i pomažete djetetu da shvati važnost orijentacije.

  • Igra traženja

Stavite igračku ili knjigu ispod dekice, ostavljajući dio predmeta vidljiv. Zatim pitajte bebu: „Gdje je?“ i potaknite ju da ju traži. Nakon što vaša beba savlada pronalaženje djelomično skrivenog predmeta, prijeđite na njegovo potpuno skrivanje ispod dekice. Na ovaj način pomažete razvoju fine motorike svog djeteta.

  • Zagonetke

Prije prvog rođendana vaša će beba biti spremna za velike drvene slagalice. Bilo bi dobro odabrati one sa šarenim oblicima ili slikama. Prije početka igre, pokažite im i recite kako to funkcionira – možda ćete morati i voditi djetetove ruke. Za još mlađu djecu možete koristiti blokove izrađene od mekših materijala (spužva). Potaknite svoje dijete na rješavanje problema, razvijajte njegovu finu motoriku te vizualne vještine.

  • Čitanje

Sve što trebate je nabaviti kartonske ili platnene slikovnice. Redovito čitajte knjige svojoj bebi, pokazujući na slike dok čitate. Kada čitate što govore različiti likovi možete i promijeniti glas. Pozovite svog mališana da sudjeluje potičući ga da se smije ili ponaša iznenađeno pričom, dodiruje slike i okreće stranice. Čitanje s djetetom odličan je način za razvijanje govora i vještinu slušanja.

POVEZANO: Vaša se beba bori sa spavanjem?