0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Prehlada kod beba i kako je spriječiti

Prehlada kod beba i kako je spriječiti Bebe.hr portal

Prehlada kod beba, posebno kada se dogodi prvi put, može uvelike zabrinuti nove roditelje koji ne znaju kako reagirati. Ono što trebate znati već na početku jest to da je većina prehlada bezopasna.

Nažalost, veoma su česte – u prvoj godini života mogu biti i svaki mjesec prehlađene. Ako prehlada uključuje samo kašalj, šmrcanje i blagu groznicu, možete biti mirni jer dijete nije potrebno voditi liječniku.

 

Simptomi obične prehlade kod beba od 3 do 12 mjeseci

Začepljen nos ili nos koji curi obično je prvi znak da je vaša beba prehlađena. Iscjedak iz nosa vaše bebe obično je proziran na početku prehlade, ali kasnije postaje gušći i zelenkaste ili žućkaste boje. Začepljen nosić može biti posebno neugodan za bebu jer joj otežava sisanje ili hranjenje na bočicu.

Ostali simptomi uključuju:

 • laganu groznicu,
 • kihanje,
 • kašalj,
 • crvene oči,
 • promukli glas,
 • smanjen apetit,
 • razdražljivost
 • i problemi sa spavanjem.

S ovim se simptomima može biti teško nositi, ali budite uvjereni da oni ukazuju na običnu prehladu koja će se sama riješiti i vjerojatno neće dovesti do komplikacija. Kod beba u dobi od 3 do 12 mjeseci ovi će simptomi obično nestati u roku od dva tjedna sami od sebe.

 

Prehlada kod beba može se spriječiti

 1. Držite bebu podalje od dima cigareta.
 2. Dojite redovito. Kolostrum prisutan u majčinom mlijeku važan je u izgradnji bebinog imuniteta.
 3. Redovito perite ruke, a isto moraju činiti i drugi koji dodiruju vašu bebu.
 4. Držite bebu što je više moguće podalje od gužve.
 5. Pokrijte usta i nos kada kašljete i kišete.

Ipak, postoje i simptomi koje trebate shvatiti ozbiljno; visoku temperaturu, jak kašalj ili simptome koji se pogoršavaju nakon trećeg dana. U ovom slučaju bit će potrebno da se odmah obratite liječniku.

 

Kako olakšati prehladu svojoj bebi?

Prehlada kod beba

 

Pobrinite se da dobiva dovoljno vode i hrane. Ne trebaju dodatno jesti ili piti, ali pokušajte ih natjerati da jedu i piju onoliko koliko to rade i kada nisu prehlađene.

Ne dajte bebi nikakve lijekove, uključujući sirup protiv kašlja, osim ako vam ih je propisao liječnik.

Nemojte pregrijavati bebu – držite ih toplima, ali nemojte ih pokušavati ugrijati više nego inače. To im neće pomoći da se oporave i moglo bi biti opasno.

Budite oprezni sa prirodnim lijekovima poput vitamina i meda. Iako mogu biti sigurni za starije ljude, mogu biti opasni za bebe. U takvim situacijama predlažemo da se konzultirate s pedijatrom.

POVEZANO: Načini izgradnje i održavanja imuniteta kod djece