Bebe

Pojava prištića kod beba

Pojava prištića kod beba Bebe.hr portal

Hormoni su glavni uzročnik nastanka akni. Kako se hormoni drugačije ponašaju u različitim životnim etapama tako mogu i uzrokovati akne u različitoj dobi, pa tako i najmlađoj. Neonatalne ili akne kod bebe javljaju se između navršenog 6 i 8 tjedna kod više od 20% novorođenčadi, najčešće na obrazima. Dječaci češće pate od dojenačkih akni nego djevojčice.

Uzroci nastanka akni kod beba

Kao i ostale vrste akni, neonatalne akne javljaju se pod utjecajem hormona. Akne kod djece uzrokuju muški spolni hormoni koji su dospjeli u krvotok  bebe iz  krvotoka majke putem placente ili sisanjem putem majčinog mlijeka. Najčešće se javljaju u obliku zatvorenih komedona (bijeli komedoni), a rjeđe kao otvoreni komedoni (crni komedoni), papule i pustule.

Liječenje

Čim primijetite akne na koži svoje bebe potražite stručno mišljenje pedijatra ili dermatologa koji će znati odrediti točnu dijagnozu. Kod neonatalnih akni nije potrebno nikakvo liječenje već kožu treba redovito održavati čistom i akne će se same od sebe povući. Nemojte osjetljivu bebinu kožu tretirati pripravcima za  liječenje akni kod odraslih, uljima ili masnim kremama. Koliko god vam se akne na vašoj bebi mogu učinite strašnima nema razloga za paniku jer će uskoro nestati.