0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Prva bebina čvrsta hrana: Kako uvesti čvrstu hranu

Prva bebina čvrsta hrana: Kako uvesti čvrstu hranu Bebe.hr portal

Kada vaše dijete napuni 4 do 6 mjeseci, vjerojatno ste dojenje ili adaptirano mlijeko sveli na umjetnost. Ipak, nemojte se previše udobno smjestiti – vaše dijete će uskoro biti spremno za “pravu” hranu.

 

Kada uvesti čvrstu hranu?

Američka akademija za pedijatriju (AAP) kaže da bi dijete trebalo početi uzimati čvrstu hranu između 4 i 6 mjeseci, ali odgovor zaista ovisi o vašoj bebi. Evo nekoliko znakova da je vaše dijete spremno za hranu za bebe:

  • Mogu sjediti uspravno i podignuti glavu.
  • Oni su radoznali, gledaju sve oko sebe – posebno što jedete!
  • Izgubili su refleks potiska jezika koji automatski gura hranu iz njihovih usta.
  • I dalje izgledaju gladno nakon što dobiju cjelodnevnu porciju mlijeka (osam do 10 dojenja).

Zapamtite, nema potrebe žuriti se sa ovom prekretnicom. Većina beba je spremna za uzimanje čvrste hrane između 5 i 6 mjeseci. Nemojte počinjati davati čvrstu hranu prije 4 mjeseca.

 

Kako uvesti čvrstu hranu?

AAP preporučuje isključivo dojenje tokom 6 mjeseci, kao i dojenje dok vaše dijete ne napuni godinu dana.

 width=

Na početku ćete morati eksperimentirati kako biste pronašli ono što najbolje funkcionira.

Čim vaše dijete razumije koncept ishrane i pokaže interes za vrijeme obroka. To se obično događa između 6 i 9 mjeseci. Započnite s njim rutinu za doručak, ručak i večeru. Čak i ako s vremena na vrijeme nisu gladni, naviknut će se na ideju da jedu po rasporedu.

Ali zapamtite da ne postoje jasne smjernice o točnoj količini koju bi bebe trebale jesti; sve zavisi od njihovih znakova gladi i apetita.

Dok se vaša beba prilagođava na čvrstu hranu, znajte da će možda biti dana kada će biti više zainteresirana za grašak i mrkvu nego za dojku ili flašicu. S druge strane, biti će i dani kada sve što će htjeti je da doji. Sve je to normalno jer vaša beba postaje sve samostalnija, ali za sada im je i dalje potrebna njihova uobičajena dnevna vrijednost majčinog mlijeka ili formule.

 

Prva hrana za bebe po mjesecima

Ne postoje stroga pravila za bebinu prvu hranu. Važnije je ponuditi raznovrsno voće, povrće i meso bilo kojim redoslijedom kako biste bebu navikli na različite ukuse.

 

4 do 6 mjeseci: Žitarice

Nemojte prisiljavati bebu da jede ako odmahne glavom, okrene se ili odbije nakon samo jednog zalogaja. Međutim i ako vam se čini da su potpuno ne zainteresirani za žitarice, pričekajte tjedan dana i pokušajte ponovo.

Prvo krenite tako da ima više tekućine i manje žitarica. Kada se beba navikne da guta tekuće žitarice, zgusnite ih tako što ćete koristiti manje vode ili majčinog mlijeka i više žitarica.

 

uvesti čvrstu hranu

 

4 do 8 mjeseci: Povrće, voće i meso

Možda ste čuli da hranjenjem voćem prije povrća može uzrokovati doživotnu sklonost slatkoj hrani, ali nema istraživanja koja bi to potvrdila. Dakle, na vama je da odlučite da li ćete početi sa bananama ili mrkvom — ili pireom od piletine.

 

6 do 8 mjeseci: hrana za prste

Bilo da ste počeli s pireom ili počinjete s krutom hranom za prste, mnoge bebe uživaju u eksperimentiranju sa samohranjenjem od najranije dobi. U ovom trenutku nemojte nuditi nikakvu tvrdu, sirovu hranu (kao što su kriške jabuke ili štapići mrkve). Vodite računa da voće i povrće bude dovoljno mekano da se lagano gnječi uz lagani pritisak između palca i kažiprsta.

 

9 do 12 mjeseci: sjeckana, mljevena hrana

Čim vaše dijete bude u mogućnosti, prebacite ga na glatke piree. Uključite više hrane za prste sa teksturama poput jogurta, svježeg sira, pire banana i pirea od slatkog krumpira.

uvesti čvrstu hranu

 

Čvrsta hrana koju treba izbjegavati

Trebali biste izbjegavati davanje dojenčadi sljedeće hrane:

Med: Može izazvati botulizam, ozbiljnu bolest ako se unese prerano.

Kravlje mlijeko : Držite se majčinog mlijeka i formule kao primarnog napitka dok vaša beba ne napuni godinu dana. Ipak, dobro je koristiti kravlje mlijeko u kuhanju ili pečenju. Sir i jogurt su također OK.

Opasnost od gušenja: Izbjegavajte ove opasnosti od gušenja tokom prve godine vaše bebe: orasi, sjemenke, grožđice, tvrdi bomboni, grožđe, tvrdo sirovo povrće, kokice, kikiriki.

Izvor: Prva bebina hrana: Kako uvesti čvrstu hranu 

POVEZANO: Kako znati ima li vaša beba alergijsku reakciju na hranu?