0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Savjeti i njega

Prve kašice za bebe – Savjeti

Prve kašice za bebe - Savjeti Bebe.hr portal

Prve kašice za bebe su tema o kojoj svaki roditelj počne promišljati nakon što beba napuni koji mjesec. Počinje se postavljati pitanje kad je vrijeme za dohranu.

Mlijeko je tijekom prve djetetove godine osnovna djetetova hrana. S obzirom da su kašice za bebe dodatak mlijeku, nazivamo ih dohranom. Dohranu se daje kad više mlijeko nije dovoljno kao prehrana.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da se dijete hrani isključivo dojenjem tijekom prvih 6 mjeseci. Američki i europski pedijatri preporučuju da se dohrana počne uzimati između 4. i 6. mjeseca.

Razlog tome je što od prvog sata života, do 6 mjeseci starosti, Vaša beba može dobiti svu hranjivu hranu koja joj je potrebna za rast i razvoj iz Vašeg mlijeka. Ništa drugo joj ne treba – nikakva voda, čaj, sok, kaša ili bilo koja druga hrana ili tekućina u tom razdoblju.

 

 width=

 

Najbolje je popričati sa svojim pedijatrom oko te teme, kao i promatrati znakove djeteta. Odnosno pokušava li beba dohvatiti nešto za jelo, promatra li druge kako jedu. Važno je i da dijete već može sjediti, da samo drži glavu, te da je udvostručilo porođajnu težinu.

U Hrvatskoj obično započinjemo uvođenje kašica sa žitnim, bezglutenskim kašicama, obično od riže, heljde, kukuruza i prosa. Nakon njih slijedi uvođenje povrtnih i voćnih kašica koji se usitnjavaju štapnim mikserom. U kašice se ne stavljaju sol, šećer i začini.

Namirnice treba uvoditi postepeno, jednu po jednu, svaka tri do četiri dana. Također je važno da obrok sa novom namirnicom bude drugi obrok u danu, nakon mliječnog obroka. Za prve kašice za bebe koje su, povrtne i voćne, najbolji su odabiri mrkva, blitva, tikvica, jabuka i kruška.

POVEZANO: Možete li razmaziti novorođenče ili malu bebu?