0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Pupak kod beba

Pupak kod beba Bebe.hr portal

Pupak kod beba je vrlo važan jer je povezivao bebu sa majčinom placentom. U maternici, ova vrpca isporučuje bebi kisik i hranjive tvari kroz mjesto na trbuhu.

Pupak kod beba funkcije

Pupčana vrpca također odnosi i otpadne tvari od djeteta. Jednom kada se beba rodi, može disati, jesti i sama se riješiti otpadnih tvari, pa se pupčana vrpca odsiječe. Ostalo je nekoliko centimetara pupkovine koja će se polako osušiti i otpasti poput kraste. Ispod te kraste nalazi se ono što će postati pupak vaše bebe.

Kako bi prerezali pupčanu vrpcu, liječnici je stegnu na dva mjesta i prerežu između dvije stezaljke. Time se sprječava prejako krvarenje. Pupčane vrpce nemaju živce, pa ne boli kada se pupkovina stegne, kao što ne boli ni šišanje kose ili rezanje noktiju.

Međutim, ostatak pupkovine je još uvijek pričvršćen za živo tkivo na trbuhu vaše bebe, tako da morate biti vrlo oprezni s tim područjem.

 

Njega pupka

Najbolji način za njegu je držati to područje čistim i suhim dok ostatak pupkovine sam ne otpadne. Da biste ga održali čistim, ne morate ga redovito prati. Umjesto toga, trebali biste izbjegavati da se zaprlja. Održavanje tog područja suhim najbolji je način za promicanje zdravog zacjeljivanja.

Ostatak pupkovine obično otpadne jedan do tri tjedna nakon rođenja. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako nije otpao u roku od tri tjedna. S obzirom da bi to mogao biti znak nekog problema.

U međuvremenu, pripazite na bilo kakav znak infekcije, što je neuobičajena pojava. Ako uočite gnoj, krvarenje, oteklinu ili promjenu boje, odmah nazovite svog liječnika.

POVEZANO: Koliko pelena dnevno treba za novorođenče?