Bebe

Razvoj bebe: Ne kupujte igračke, koristite predmete koje imate kod kuće

senzorička igra, igra dodirom i igra bojama

Foto: Freepik

Za dobru zabavu s mališanima mlađim od godinu dana, ne trebate skupe igračke. Dovoljno je posuditi nekoliko predmeta koje imate doma, i s njima stimulirati osjetila bebe, odnosno njihov orijentacijski refleks. Pod orijentacijskim refleksom smatra se sposobnost usmjeravanja pažnje na predmete i zvukove iz okoline.

U tim trenucima, trenucima stimuliranja ovog refleksa, dijete će svoj fokus prebaciti na jednu stvar, širiti oči i usmjeriti pažnju se na to što mu pokazujete, nudite…  Ovakva igra mogla bi potrajati satima, a stimulirajući vid, sluh, dodir, pomoći ćete djetetu da se razvije i poboljša fokus i koncentraciju.

Što su senzoričke igračke?

To su igračke koje spajaju više različitih osjetilnih segmenata, igračke s teksturom, zvučne igračke, stvari s uzorkom, šareni predmeti… Gdje ih možemo pronaći u kućanstvu? Za predmete s teksturom pomoći će jastuci, dekice, plahte i čupavi tepisi. Umjesto igračaka koje proizvode zvuk, poslužit će glazbeni instrumenti koje imate doma. Ako ih nemate poslužit će kutija s tjesteninom ili rižom, ili za vrijeme igre možete upaliti radio. Za poticaje s više uzoraka možete iskoristiti odjeću, tapete ili različite materijale, a za kućne igračke s bojom možete iskoristiti bilo što što nije crno ili bijelo.

beba u kuhinji
Gdje pronaći rekvizite?

Otkud početi? Za djecu starosne dobi do tri mjeseca najbitniji je zvučni podražaj. Svirajte instrumente, pjevajte, puštajte bijelu buku i izazivajte ih šuškajući tjesteninom, rižom, papirima. Zanimljiva ideja – uzmite male plastične boce od pola litre, i u svaku od njih stavite nešto drugo – u jednu rižu, u drugu kamenčiće, u treću komadiće papira… Svaka boca proizvodit će posve drugačiji zvuk i tako potaknuti dijete da ‘naoštri sluh’.

Djeca starosne dobi od 4 – 6 mjeseci taktilna su bića. Izvucite šalove, veste, haljine… dajte djetetu da dotakne svaki od njih i probudi si jagodice na prstima. Smislite igru koja će ih natjerati da se potrude i dođu do predmeta, kako biste potaknuli i motorički razvoj. Možete im ponuditi i lov na citruse – zabavnu igru u kojoj će raditi rukice.

Mališani od 7 – 9 mjeseci trebali bi se kretati, ali i stimulirati bojama. Po podu poslažite jastuke ili papiriće sa šarenim bojama pa ih motivirajte da krenu od jednog do drugog. Ili se igrajte bojanja riže i šarenih špageta.

Dječica starosti od 10 – 12 mjeseci male su pričalice pa im od ranoga jutra objašnjavajte i pričajte o svemu što u tom trenutku radite. Ubacite li i gestikulacije, mališani će sve ponavljati za vama. Stalno pričajte, pričajte što radite, kamo idete, objašnjavajte im. Neka gledaju ekspresiju vašeg lica, slušaju pucketanje prstima, pljesak ruku, uključite sve svoje snage u poticanje komunikacije.

Ne zaboravite na oprez!

Sve ove igre zanimljive su i edukativne, no nikad ne ostavljajte dijete samo u prostoriji. Ne zaboravite da se dijete može zapetljati u tkaninu, plahte, ručnike, odjeću ili da može nešto sitno staviti u usta. Uvijek ih imajte na oku i igrajte se samo kad imate vremena u potpunosti im se posvetiti.