0-6 mjeseci Bebe

Razvoj bebe s dva mjeseca starosti

Razvoj bebe s dva mjeseca starosti Bebe.hr portal

Bebe s dva mjeseca brzo rastu i ispuštaju sve više zvukova, pa tako i dalje puno plaću. Ali sada ste već i osvjedočili i njen prvi osmijeh. Koji obično dolazi sa 6 tjedana starosti i čini sav taj naporan rad isplativim.

U to vrijeme imaju skok u rastu te će vjerojatno dobiti oko 900 g i narasti 2,5 cm do 3,8 cm svaki mjesec. Zbog toga bi mogli biti nervozniji jer žele jesti više nego inače. Može se činiti da hranite cijelo vrijeme, osobito u određeno doba dana. Ponekad možete reći da je vaša beba gladna ako isplazi jezik ili siše. Ako zadrijemaju ili okrenu glavu, vjerojatno su siti.

 

Što beba s dva mjeseca može?

 width=

 

  • Do 2 mjeseca vaša beba može držati ruke otvorene i zgrabiti predmet. Iako još ne znaju kako ga pustiti! Također bi mogli sklopiti obje ruke.
  • Početi će učiti kako koordinirati svoje pokrete. Snažno će udarati objema nogama i mogu se čak i prevrnuti, stoga ih nikad ne ostavljajte same na stolu za presvlačenje.
  • Vrat će im sve više jačati. Tijekom vremena provedenog na trbuhu možda podižu glavu i pomiču je s jedne na drugu stranu. Neke bebe do sada već mogu podići prsa od tla.
  • Neke (iako vrlo rijetko) bebe mogu spavati cijelu noć do navršenih 2 mjeseca. Ali čak i ako niste jedan od sretnih roditelja ili skrbnika, vaša će beba barem dulje spavati. Vjerojatno će imati dva do četiri duga sna i bit će budniji tijekom dana.
  • Oči vaše bebe sada se pomiču zajedno većinu vremena. Jasno će vas prepoznati, gledat će vas dok razgovarate s njima i moći će vas pratiti pogledom. Voljet će gledati vaše lice i uputit će vam lijepe osmijehe. Voljet će gledati predmete složenijih uzoraka i boja.
  • Također će ispuštati mnogo više zvukova i grgljati, uključujući zvukove poput ‘a’ ili ‘o’, i činiti će se kao da vas slušaju i uzvraćaju vam.

 

Kako pomoći svojoj bebi u razvoju?

bebe s dva mjeseca

 

Kako su bebe s dva mjeseca starosti sada više budnije tijekom dana imate više vremena za interakciju s njima i pomoć im u razvoju. Provedite dosta vremena čitajući im, pjevajući i razgovarajući. Tako će se naviknuti na zvukove i riječi i počet će razvijati jezične i komunikacijske vještine .

Možete se igrati s njima dopuštajući im da gledaju i pipaju razne predmete različitih dizajna, boja i oblika. Plastične igračke i mekane lopte dobro funkcioniraju.

Voljet će vas gledati, pa im se često smiješite. Otpušta kemikalije za “dobar” osjećaj u tijelu vaše bebe i pomaže im da se osjećaju sigurnim i sigurnim. Također možete i njeno masirati svoju bebu kako biste je opustili. 

Nastavite je postavljati na trbuščić do najviše pet minuta kako biste ojačali njihov vrat i gornji dio tijela. Što će im pomoći da razviju mišiće koji će im kasnije trebati za sjedenje i puzanje. Ali uvijek kada stavljate bebu spavati neka bude na leđima .

POVEZANO: Kada beba povraća nakon hranjenja