0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Regresija sna kod beba: Što je i kada se javlja?

Regresija sna kod beba

Regresija sna kod beba se odnosi na period tijekom kojeg se dječji san pogoršava ili mijenja nakon razdoblja relativne stabilnosti u spavanju. Ovo je uobičajena pojava koja se javlja kod mnoge djece u različitim razdobljima njihovog razvoja. Označava vremensko razdoblje, obično oko dva do četiri tjedna, kada beba koja dobro spava odjednom ima problema sa spavanjem ili se budi uznemirena usred noći.

Uzroci regresija sna kod beba

Postoji više razloga i povezani su s razvojnim mijenama u djetetovom mozgu i tijelu i fizičkim nelagodama. Kao što su :

Regresija sna također može biti rezultat emocionalnih i socijalnih promjena koje dijete prolazi, poput separacijske anksioznosti ili razvoja novih vještina.

Bitno za znati o regresiji sna kod beba

Vremenski intervali: Regresija sna obično se javlja u određenim vremenskim intervalima tijekom prvih nekoliko godina života djeteta. Ovi intervali mogu varirati od djeteta do djeteta. Ali postoji nekoliko razdoblja kada je regresija sna relativno predvidljiva, zbog skokova rasta, nicanja zubića ili postizanja novih ciljeva:

Regresija s 3 – 4 mjeseca starosti bebe: najčešće prva regresija i javlja se obično zbog boli uzrokovane nicanjem zubića, gladi povezana s ubrzanim rastom i uzbuđenjem zbog prvog prevrtanja.

S 6 mjeseci kada dolazi novi skok u rastu, zatim između 8 i 10 mjeseci kada obično počnu puzati i stajati. Ali i strah od odvajanja koji se javlja u ovoj dobi kada bebe provjeravaju noću jeste li još tu? Zatim oko prve godine kada kreću i prvi koraci. Mala djeca često prolaze kroz regresije spavanja u dobi od oko 15 mjeseci, 8 mjesseci, 2 i 3 godine.

Promjene u spavanju: Tijekom regresije sna, dijete može iskusiti promjene u svojem spavanju. To može uključivati poteškoće s uspavljivanjem, češće buđenje noću, kraće drijemeže, iznenadne promjene rasporeda spavanja i općenito nemirniji san. POVEZANO: 4 rješenja za najčešće probleme spavanja beba

Kako se nositi s regresijom sna?

Regresija sna kod beba može biti izazovna za roditelje, ali postoji nekoliko načina kako se s njom nositi. Važno je osigurati da dijete ima dosljednu rutinu spavanja, pružiti mu sigurno i udobno okruženje za spavanje te umiriti ga prije spavanja. Također je važno biti strpljiv i prilagoditi se novim potrebama djeteta tijekom ovog razdoblja.

Važno je napomenuti da svako dijete može imati različite obrasce spavanja i reakcije na regresiju sna. Ako ste zabrinuti zbog spavanja vašeg djeteta, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom koji može pružiti dodatne savjete i smjernice prilagođene vašem djetetu.

Slijedite ove savjete kako biste upravljali regresijom sna kod svoje bebe:

  • Pripazite na znakove spavanja (poput trljanja očiju, nemirnosti, zijevanja, gledanja u stranu) i odvedite bebu u krevet prije nego što se premori.
  • Držite se dosljedne rutine odlaska na spavanje. Pomislite na večeru, kupanje, knjigu, uspavanke i nekoliko utješnih riječi.
  • Pobrinite se da vaša beba dovoljno spava tijekom dana jer će preumorne bebe imati problema sa spavanjem noću.
  • Ako vaša beba iznenada počne plakati usred noći, dajte joj nekoliko minuta prije nego što odgovorite; može se sama umiriti i zaspati. Ako to ne učini, uđite u sobu da provjerite je li sve u redu, pogladite je po glavi ili trbuščiću, tiho recite umirujuću riječ i otiđite. Pokušajte izbjegavati ljuljanje, maženje ili hranjenje bebe.
  • Posvetite joj dodatnu pažnju tijekom dana, a posebno prije spavanja. Ako se čini da je vaša beba pod stresom zbog promjene u životu ili ima tjeskobu odvajanja, to joj može pomoći da se noću osjeća sigurnije.

POVEZANO: Trikovi kako sigurno umiriti bebu kad je mrzovoljna