0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Savjeti kako ublažiti plinove kod bebe!

plinove kod bebe

Problemi s plinovima često počinju odmah ili kad su bebe samo nekoliko tjedana stare i zato je dobro znati kako ih prepoznati kako bi mogli ublažiti plinove kod bebe. Iako ih većina dojenčadi preraste do 6. mjeseca starosti, kod nekih beba plinovi mogu potrajati dulje.

Dojenčad obično ima plinove jer imaju nezreo probavni sustav i gutaju zrak tijekom hranjenja. Neke bebe mogu imati osjetljivost koja se može povezati s prehranom dojilje ili određenom vrstom formule. POVEZANO: Vjetrovi kod beba: uzorci i simptomi

Kako najbolje ublažiti plinova kod bebe?

Ako se čini da trbuščić vaše bebe predstavlja problem, evo što učiniti za bebu koja ima nadutost:

  • Puno nelagode novorođenčeta uzrokuje gutanje zraka tijekom hranjenja. Osim podrigivanja nakon hranjenja, pokušajte svojoj bebi nježno potapšati leđa usred hranjenja. Znak da vašoj bebi treba podrigivanje usred obroka: nemirno se okreće od dojke ili bočice nakon samo nekoliko minuta hranjenja.
  • Pokušajte bebu hraniti u uspravnijem položaju kako biste smanjili količinu zraka koju guta. Ako dojite, provjerite je li vaša beba pravilno postavljena. POVEZANO: Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati!
  • Za bebe koje se hrane na bočicu testirajte bradavice i bočice protiv plinova, koje mogu promijeniti protok mlijeka i smanjiti količinu zraka koju vaša beba proguta. Pokušajte izbjeći previše mućkanja boce, što može dodati dodatne mjehuriće u mlijeko. Također možete isprobati gotovu formulu umjesto praha.
  • Iako ne djeluju kod svake bebe, kapi za plinove za dojenčad općenito se smatraju sigurnima za bebe. Provjerite etiketu i koristite formulacije sa što manje konzervansa. I svakako razgovarajte s liječnikom svoje bebe prije!
  • Položite bebu na trbuščić i masirajte leđa. Pritisak na trbuščić može pomoći u ublažavanju pritiska. Pričekajte najmanje 20 do 30 minuta prije vježbanja ili masaže. Nikada ne stavljajte svoju bebu u krevet na trbuhu jer izlaže bebu povećanom riziku od SIDS-a.
  • Masaža ponekad može pomoći vašoj bebi da izbaci plinove. Započnite s bebinim trbuščićem, zatim nježno trljajte po cijelom dijelu — ramena, leđa, noge. To bi mu moglo pomoći da se dovoljno opusti i izbaci plinove.
  • Ako dojite dijete, razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome trebate li pokušati izbaciti hranu koja bi potencijalno mogla izazvati plinove kod vaše bebe. Neki od njih mogu uzrokovati plinove kod beba uključuju mliječne proizvode, kofein, luk, češnjak, začinjenu hranu i kupus. Ali nekim bebama ništa od toga ne smeta.
  • Obično mješavina natrijevog bikarbonata i biljaka (često komorača i đumbira, među ostalima), voda za bebe protiv grčeva može pomoći u otpuštanju plinova i umiriti nervozne bebe – iako je presuda neuspješna o tome djeluje li. Prije nego ponudite bebi vodu protiv grčeva razgovarajte s pedijatrom.
  • Probiotici su bakterije koje podržavaju vaš GI sustav i prirodno se nalaze u fermentiranoj hrani poput jogurta, kao i u dodacima prehrani i formulama koje se prodaju za trbušne probleme kod beba.

POVEZANO: Koliko često bebe trebaju imati stolicu?