0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Savjeti za razgovor sa vašom bebom

Savjeti za razgovor sa vašom bebom Bebe.hr portal

Razgovor sa vašom bebom pomaže joj da nauče govoriti. A ponekad je teško znati što reći i koji je najbolji način komunikacije s njima.

Uz malo smjernica i nekoliko savjeta, razgovor sa vašom bebom postat će lakši. Ako ste razgovarali sa svojim djetetom tijekom trudnoće, vjerojatno ćete nastaviti i nakon što se rodi. Komunikacija i zbližavanje su recipročni, a čak i kao novorođenče, vaša će beba reagirati na vaš glas.

 

Kako bebe komuniciraju u prvim mjesecima?

Mnogo prije nego što počnu govoriti, bebe slušaju i promatraju što se događa u njihovom svijetu.

Dječji plač glavni je način na koji zadovoljavaju svoje potrebe. Plakanje privlači pozornost roditelja ili skrbnika. S vremenom i razvojem , bebe uče sofisticiranije načine komuniciranja.

 

Kako potaknuti rane vještine govora?

 width=

Od rođenja slušajte kako beba proizvodi tihe zvukove (koji ne zvuče kao plač). Ovo su rani pokušaji razgovora. Oponašajte ove zvukove; pokušaji vaše bebe da koristi usta signaliziraju prve korake u učenju govora.

Obratite pažnju i odgovorite kada plače. Pokušajte shvatiti zašto plaču i razmislite o tome što proživljavaju. Uvijek budite nježni i osjetljivi kako bi vaša beba shvatila da je važna i da ju se čulo.

Zapamtite, mozak vaše bebe je ustrojen da traži vezu s vama. Držanje uza se, gledanje u njihovo lice i oči te oponašanje pokreta njihovih usta važni su načini poticanja njihovih ranih vještina govora.

U početku bi se vaši razgovori mogli činiti malo jednostranima i mogli biste se osjećati pomalo neugodno. Pokušajte zapamtiti da vaša beba nije kritična; u stvari, potrebna im je ova vrsta vašeg angažmana da bi naučili.

 

Trebam li svojoj bebi pričati priče?

Ljudi međusobno komuniciraju na razne načine. Pripovijedanje je važno sredstvo povezivanja i dijeljenja informacija.

Sa svojom bebom se možete baviti na sljedeći način:

  • izmišljajte svoje male priče kako biste zabavili sebe i svoju bebu
  • pjevati pjesme i recitirati pjesmice za djecu — i zabavljati se dok to radite
  • čitanje priča vašoj bebi — uskoro će naučiti prepoznavati poznate slike, ton i intonaciju vašeg glasa
  • biti animirani i koristiti ruke i lice za povezivanje riječi sa značenjem — jednostavne slikovnice sa svijetlim, primarnim bojama dobar su početak

Kako ju razumjeti?

razgovor sa vašom bebom

Pratite bebinu reakciju kada razgovarate s njima. Na primjer, mogu prestati plakati, smiriti se i tražiti odakle dolazi vaš glas. Ove rane reakcije postupno će postati jasnije, a oni će pokušati odgovoriti ‘govorom’.

Od otprilike 7. tjedna starosti, bebe uče da mogu proizvoditi zvukove. Tada će početi gugutati, brbljati i proizvoditi jednostavne zvukove koji ponekad zvuče poput riječi.

Sisanje i gutanje pomaže u razvoju jezika. Od otprilike 6. mjeseca starosti, učenje žvakanja i gutanja krute hrane također će izgraditi njihove sposobnosti govora.

Razgovarajte sa svojom bebom tijekom dana, uključujući i kada im mijenjate pelene i oblačite ih, kao i kada ih pripremate za hranjenje i spavanje.

 

5 savjeta kada razgovarate s bebom

razgovor sa vašom bebom

  1. Vodite računa o drugim smetnjama u domu. Važno je da vaša beba ima vaš fokus dok s njom razgovarate. Televizije, ekrani i glazba mogu stvoriti vizualne i slušne (slušne) smetnje.
  2. Pokušajte biti prirodni kada razgovarate s bebom. Budite strpljivi ako u početku osjetite da je teško. Kao i vaša beba, i vi učite.
  3. Prihvatite da će postojati trenuci kada vaša beba neće biti toliko zainteresirana za druženje s vama, primjerice kada je umorna ili gladna.
  4. Zastanite dok govorite i dajte bebi priliku da odgovori. To će im pomoći da nauče kako se izmjenjivati ​​tijekom razgovora.
  5. Potražite mnogo malih trenutaka tijekom dana za razgovor. Duge razgovore najbolje je prepustiti odraslima.

POVEZANO: Kada će vaša beba razumjeti “ne”?