0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Simptomi nedostatka mlijeka kod dojilja koji to zapravo nisu

Simptomi nedostatka mlijeka kod dojilja koji to zapravo nisu Bebe.hr portal

Postoje neke situacije koje se mogu činiti kao simptomi nedostatka mlijeka kod dojilja, ali često zapravo nisu. Dobiva li beba dovoljno mlijeka je uobičajena briga za dojilje. Majke češće misle da ne proizvode dovoljno mlijeka, nego što to zapravo je slučaj.

 

Simptomi nedostatka mlijeka kod dojilja koji to zapravo nisu

  • Većina novorođenčadi hrani se 10-12 puta dnevno i ovo je normalan način na koji beba podržava nakupljanje i regulaciju količine mlijeka. Ali neki novi roditelji pretpostavljaju da njihova beba jede tako često jer ne dobiva dovoljno pri svakom podoju.
  • Određeni broj mama kada im dojke više nisu tvrde kao na početku, izdoje manju količinu mlijeka ili više ne osjećaju refleks otpuštanja mlijeka vjeruju isto. Međutim ništa od toga ne mora biti razlog za zabrinutost ako beba normalno napreduje na težini i ima dovoljan broj mokrih i pokakanih pelena.
  • Pumpa za grudi je loš pokazatelj proizvodnje mlijeka. Bebe su učinkovitije od pumpice i puno će bolje izvlačiti mlijeko. To ne bi trebalo biti vaš vodič o tome proizvodite li dovoljno mlijeka ili ne.
  • Vaše grudi se ne osjećaju „puno“ ili ne cure ili su prestale curiti kao prije. Zapamtite, mekše grudi znače da sadrže kremastije/masnije mlijeko.

 

Na što obratiti pažnju ako sumnjate da nemate dovoljno mlijeka?

 width=

 

  • Unosite li dovoljno tekućine? Majke ne smiju zaboraviti na sebe kada doje. Ukoliko ne unose dovoljno tekućine ne samo da je to loše za njih nego i za njihove bebe. Osigurajte da ste hidrirani konzumacijom vode svaki puta kada beba doji. Takva praksa brzo prelazi u naviku i osigurava dovoljno tekućine za nesmetanu proizvodnju mlijeka.
  • Prehrana dojilje treba biti raznovrsna, bogata vitaminima i mineralima. I naravno redovita. Za proizvodnju mlijeka potrebno otprilike dodatnih 500 kilokalorija. Ako mama ne dovoljno jede, njezino tijelo će teže proizvoditi mlijeko koje je potrebno bebi. Cjelovite žitarice bogate su B vitaminom koji doprinosi otpuštanju mlijeka, te će takav obrok pridonijeti laktaciji.
  • Provjerite je li beba pravilno pričvršćena na vašu dojku tijekom dojenja.
  • Imate li udoban položaj za dojenje? Pokušajte dojiti na bok, ovo će vas opustiti, beba će mirnije jesti i bolje isprazniti dojke pa će one proizvoditi više mlijeka.

Također pokušajte izvoditi i lagane masaže dojki kako bi potaknuli otpuštanje mlijeka. To možete učiniti prije ili tijekom dojenja.

POVEZANO: Dobiva li Vaša beba dovoljno mlijeka? | Bebe.hr