Bebe Novorođenčad

Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite

Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite Bebe.hr portal

Spavanje novorođenčeta je jedna od glavnih stvari o kojima razmišljate kada dobijete dijete. Dok se upoznajete s potrebama spavanja svoje bebe mogli biste se osjećati preplavljeni svim filozofijama koje ćete čuti i pročitati.

U međuvremenu, još uvijek se pitate kako, dovraga, natjerati svoje ljupko malo stvorenje da spava cijelu noć. Postoji mnogo načina da to učinite – na vama je da otkrijete što funkcionira. Postoje neke stvari koje biste trebali izbjegavati.

 

Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite

 

1. Vjerujete da će faza pospanog novorođenčeta trajati zauvijek

 width=

 

Žao nam je što vam to moramo reći, ali vaše mirno dojenče koje jednostavno zaspi nakon hranjenja možda neće uvijek biti takvo. Prvih nekoliko tjedana (ili čak mjeseci) nisu uvijek indikativni za vrstu spavača koju ste pogodili na lutriji za spavanje novorođenčeta.

Neke bebe nasumično spavaju cijelu noć rano (čestitamo!), ali to ne znači da će se to nastaviti unedogled. I iako vam dojenje ili ljuljuškanje prije odlaska na spavanje sada može uspjeti, znajte da ponekad jednostavno prestane djelovati. Ako ste jedan od sretnih roditelja pokušajte ne likovati. To ne mora nužno značiti da to radite kako treba, dok ona druga mama s grčevima, neispavanom bebom to nije shvatila. Vjerujte nam, trudi se!

 

2. Spavanje na kauču s novorođenčetom u naručju – zaista je opasno.

Spavanje novorođenčeta

 

Shvaćamo, zaspati na sofi s djetetom sklupčanim na prsima jedan je od najboljih osjećaja na svijetu. Mnoge iscrpljene novopečene mame nakratko su kimnule glavom dok joj je beba koja spava izvaljena u krilu. Ali ova vrsta zajedničkog spavanja – na kauču ili fotelji – ozbiljna je pogreška spavanja novorođenčeta.

Mnogo je opasnije od zajedničkog spavanja u krevetu, zbog rizika od pada ili gušenja bebe. Ako namjeravate drijemati ili spavati sa svojim djetetom – liječnici kažu da to ne radite. Odlučite se radije za dijeljenje kreveta (i to što je moguće sigurnije, bez deka ili jastuka u krevetu).

 

3. Ne dopustite da novorođenče spava u autosjedalici.

Dopuštanje djetetu da spava u autosjedalici koja je stavljena na pod ili pričvršćena u kolica predstavlja sigurnosnu opasnost. Razlog tome je što bebina glava može pasti prema naprijed i uzrokovati nešto što se zove položajno gušenje.

 

Spavanje novorođenčeta

 

Zbog kuta dizajna sjedalice, puno je sigurnije pustiti vaše novorođenče da spava u autosjedalici dok je pričvršćena za bazu i postavljena u automobilu.

Pustiti bebu da spava u autosjedalici preko noći kada niste dovoljno budni da je provjerite je ozbiljna greška u spavanju bebe. Zapravo, stručnjaci zapravo preporučuju da ograničite vrijeme koje vaša beba provede u autosjedalici, izbacivaču ili na ljuljački na 30 minuta. Uglavnom zbog razvojnih razloga (ograničava kretanje) i rizika od razvoja položajne plagiocefalije (poznatije kao sindrom spljoštene glave).

Međutim, htjeli bismo priznati da je ovaj maksimum od 30 minuta potpuno nemoguć na putovanjima. Za roditelje koji moraju dugo putovati na posao ili vrtić. Ili kada je ljuljačka doista jedino mjesto gdje možete natjerati svoje dijete da odspava. Voljeli bismo vidjeti više istraživanja o ovoj preporuci.

 

4. Ne kupujte one slatke komplete branika za krevetić koje vidite na Instagramu.

Ovo je prilično lako slijediti: nemojte koristiti branike za krevetić. Zapravo su zabranjeni u SAD-u , nakon godina lobiranja liječnika protiv njih. Da, neke bebe često mlataraju u snu, posebno kada su na rubu učenja prevrtanja, puzanja ili hodanja. Ali malo je vjerojatno da će se ozbiljno ozlijediti udarivši glavom o ogradu za krevetić. Iako ti “prozračni” mrežasti odbojnici dobro sprječavaju dude (i male ruke i stopala) da vire iz letvica krevetića, također se ne preporučuju zbog opasnosti od zapetljanja i davljenja.

 

5. Nemojte dijeliti sobu duže od šest mjeseci ako vam to ne odgovara.

Ovo je nezgodno. Stručnjaci su raspravljali o tome koliko dugo bi beba trebala dijeliti spavaću sobu sa svojim roditeljima. Nedavno, u ljeto 2022., AAP je preporučio dijeljenje sobe najmanje šest mjeseci, ali u idealnom slučaju cijelu godinu.

Ali budimo realni: u spavaće sobe mnogih roditelja stane samo kolijevka (ne puni krevetić), a većina beba preraste kolijevku. Ili se počnu okretati ili podizati sa strane do četvrtog, petog ili šestog mjeseca. Neke će se bebe buditi noću češće ako čuju ili namirišu svoje roditelje u blizini i mirnije će spavati u svojoj sobi.

I nemojmo zanemariti spavanje mame i tate. Mnogi roditelji kažu da ne spavaju dobro kad je beba u njihovoj sobi, jer se bude sa svakim malim gunđanjem, hrkanjem ili vjetrićem koje beba napravi.

POVEZANO: Zašto štucanje novorođenčeta nekad traje dugo?