0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Sramežljivost kod beba: kako im pomoći?

Sramežljivost kod beba

Sramežljivost kod beba zapravo je veoma česta pojava i ne biste trebali biti osobito zabrinuti radi nje. Ipak postoje načini kako joj pomoći da se osjeća ugodnije. Trebate znati da je sramežljivost tipična osobina djece do 5 godina. To je prirodna reakcija. Omogućuje djeci da budu oprezna i osjećaju se sigurno.

Ispostavilo se da i geni i okolina igraju ulogu u sramežljivosti: stručnjaci vjeruju da neka djeca dolaze na svijet s biološkom tendencijom da budu sramežljiva. Njihov genetski sklop ih može učiniti posebno osjetljivima na stimulaciju dok su bebe. Kako odrastaju, ta ista osjetljivost može ih učiniti sramežljivima u društvenim situacijama.

Sramežljivost kod beba sasvim je normalna pojava, ali postoje načini na koje im možete pomoći

Sramežljivost kod beba

Sramežljivost ne nestaje uvijek s vremenom, ali djeca mogu naučiti biti sigurnija u interakciji s drugim ljudima.

Dajte svojoj bebi vremena da se osjeća ugodno. Nemojte ih tjerati da idu ravno nepoznatoj odrasloj osobi. Umjesto toga, potaknite odraslu osobu da se igra s igračkom u blizini vaše bebe i to smirenim glasom. POVEZANO: Nova beba u obitelji i odnos sa starijom djecom

Ostanite sa svojom bebom u društvenim situacijama, kao što su grupe za igru ili grupe roditelja, potičući ih da istražuju. Kako vašoj bebi bude ugodnije, možete se postupno udaljavati na kratka razdoblja. Na primjer, sjedite na stolcu s drugim odraslim osobama dok se vaša beba igra na podu. Možete se vratiti nakon nekog vremena ako je potrebno.

Dajte joj do znanja da su njezini osjećaji u redu i da ćete joj pomoći da upravlja svojim osjećajima.

Izbjegavajte pretjerano tješenje djeteta. Pretjerano tješenje šalje poruku da mislite da je ovo zastrašujuća situacija. Dodatna pažnja mogla bi i nesvjesno potaknuti sramežljivo ponašanje vašeg djeteta. POVEZANO: Odlične knjige za odgoj sretne i zdrave djece

Pohvalite „hrabro“ ponašanje kao što je odgovaranje drugima, korištenje kontakta očima, isprobavanje nečeg novog ili igranje daleko od vas. Budite konkretni u svojim pohvalama.

I sami budite uzor. Pokušajte oblikovati samouvjereno društveno ponašanje kako bi vas dijete moglo gledati i učiti od vas. Na primjer, kad vas netko pozdravi, uvijek mu uzvratite.

POVEZANO: Načini izgradnje karaktera kod djece