6-12 mjeseci Bebe

Stereotipi kod oblačenja beba:  Plava i ružičasta boja

Stereotipi kod oblačenja

Stereotipi kod oblačenja beba i djece općenito prisutni su u našoj kulturi od pamtivijeka; plavo je za dječake, a ružičasto za djevojčice. Česti prizor koji ćete vidjeti gdje god prolazili su bebe djevojčice u svojim predivnim ružičastim haljinicama i bebe dječaci u šarmantno plavim kompletima.

Ružičasta – ta bajkovita nijansa koja često kiti bebine pokrivače i haljinice, nosi sa sobom toliko simbolike. Povezujemo je s nježnošću, brigom i ljubavlju. No, zar nisu i naši dječaci dostojni iste nježnosti? S druge strane, tu je i plava, odabrana za naše male junake. Ona označava snagu, hrabrost i duboke horizonte. Zar ne zaslužuju i naše djevojčice osjećati tu hrabrost na svakom koraku?

Vjerujemo da će se svi roditelji složiti da je odgovor na oba pitanja – DA!

Pa zašto onda u današnjem suvremenom dobu i dalje postoje predrasude vezane za boje i spolove?

Stereotipi kod oblačenja kroz istraživanje „Lijepa u ružičastom“

Provedeno je istraživanje naziva „Pretty in pink: The early development of gender-stereotyped colour preferences“ (Vanessa Lobue i Judy S Deloache) u kojem su sudjelovala djeca u dobi od 7 mjeseci do 5 godina, upuštajući se u igru izbora. U istraživanju djeci je predstavljeno osam parova privlačnih predmeta, a u svakom paru jedan predmet je bio ružičaste boje. Djeca su zamoljena da odaberu jedan od dva predmeta.

Kakvi su bili rezultati studije? Već do nježne dobi od 2 godine, pojavljuje se zanimljiv trend – djevojčice su češće posezale za ružičastim predmetima. Njihova povezanost s tom bojom jača do 2,5 godine, kada je postala sklonost.

Dječaci su, svaki na svoj način, izbjegavali predmete u ružičastoj boji. U istraživanju se pojavio zanimljiv uzorak – sve veća naklonost djevojčica prema ružičastoj praćena suptilnim povlačenjem dječaka od te nijanse.

Ovi rezultati otkrivaju fascinantnu dinamiku dječjih sklonosti prema bojama, pokazujući nam da ljubav prema ružičastoj cvjeta kod malih djevojčica, dok dječaci, u svom živahnom istraživanju, često biraju drugačiji smjer.

No, sami stereotipi kod oblačenja beba s obzirom na boje imaju i svoju povijesnu pozadinu.

Ružičasta za djevojčice i plava za dječake u povijesti – Zašto?

Znanstvenici sugeriraju da snažna privlačnost koju djevojčice osjećaju prema ružičastoj boji može biti povezana s jednostavnim objašnjenjem koje potječe iz prapovijesti. U drevnim društvima, žene su bile odgovorne za sakupljanje hrane, pri čemu su bobice bile ključni dio njihove prehrane zajedno s ostalim prirodnim izvorima. Te bobice, pretežno u nijansama ljubičaste, crvene i ružičaste, označavale su zrelost i bile su bitan izvor prehrane. Tijekom stoljeća, žene su navodno razvile povišenu sposobnost prepoznavanja tih boja zbog praktične potrebe za identifikacijom zrelih plodova među zelenim biljkama. POVEZANO: Savjeti za zdravu prehranu ako pokušavate zatrudnjeti

Osim toga, prepoznavanje emocija kod sebe i drugih također igra ulogu. Kada čovjek doživljava emocije kao što je sram, njegove obraze preplavi krv, rezultirajući promjenom boje kože u nijanse crvene. Ružičasta je svjetlija varijacija crvene. Čak i u slučaju bolesti, koža često pokazuje crvenkasti ton. Kao skrbnice i brižne osobe, žene su razvile osjetljivost prema različitim nijansama tih boja. Povijesna povezanost ružičaste s konceptima poput ljepote i nježnosti dodatno je pridonijela njezinoj privlačnosti među ženama. POVEZANO: Što ako je bebina koža žute boje?

Stereotipi kod oblačenje

Utjecaj društva na ovu preferenciju

Od rane dobi, djevojčice su često okružene ovom bojom u svom domu. Roditelji često ukrašavaju sobe svojih beba djevojčica ružičastim predmetima. Ovaj rani kontakt utječe na njihove preferencije, usmjeravajući ih da ih instinktivno privlače predmeti u ružičastoj. Međutim, ova sklonost je manje izražena kod žena koje nisu bile izložene ružičastoj tijekom svojih formativnih godina. POVEZANO: Ukrasi za kosu za djevojčice

Značajno je napomenuti da istraživanja sugeriraju da i muškarci i žene imaju biološku preferenciju za plavu, dok muškarci ne favoriziraju ružičastu. Plava, koja je predstavljala čist nebo i vodu tijekom kamenog doba simbolizirala je uvjete povoljne za ljudski opstanak. U stvarnosti, ženska sklonost prema nijansama plave često uključuje one s suptilnim ružičastim i ljubičastim nijansama.

Sažeto, odabir boje, posebno privlačnost prema ružičastoj boji kod djevojčica i žena, više je rezultat psiholoških i društvenih čimbenika nego genetske predispozicije. Povijesna podjela uloga između muškaraca i žena, sa ženskim zadacima koji uključuju zadatke osjetljive na boje poput sakupljanja zrelih plodova, doprinijela je ovoj sklonosti. Ova perspektiva izaziva pojam urođenih spolno uvjetovanih sklonosti prema bojama i ističe utjecaj društvenih normi i povijesnih konteksta.

Stereotipi kod oblačenja beba trebali bi postati prošlost

No, možda je vrijeme da se otvorimo novim avanturama. Možemo otkriti čitav spektar boja koje će osvijetliti svijet naših beba. Jarko žuta koja oslikava njihovu radoznalost, zelena koja otkriva njihovu povezanost s prirodom, ili tirkizna koja podsjeća na dubine oceana – svaka boja nosi sa sobom svoju jedinstvenu čar.

U konačnici, najvažnije je da naše bebe nose osmijeh na licu, neovisno o boji njihove odjeće. Dopustimo im da istraže svijet u svim njegovim šarenim nijansama, jer svaka boja ima svoju priču i svako dijete ima pravo biti istinski svoje. POVEZANO: Bojanke za djecu: Potaknite kreativnost putem bojenja