Bebe Djeca

Što je streptokok i koje bolesti izaziva?

streptokokna infekcija

Streptokok je skupina bakterija koja pripada normalnoj flori u ljudskom organizmu, ali i koje mogu uzrokovati različite bolesti kod djece i odraslih. Dva najčešća tipa streptokoka su Streptococcus pyogenes (grupa A streptokoki) i Streptococcus pneumoniae (pneumokok).

Streptokok grupe A (Streptococcus pyogenes): Ovaj streptok može uzrokovati različite infekcije, uključujući grlobolju (streptokoknu anginu), impetigo (infekciju kože) i streptokoknu piodermiju (gnojna kožna infekcija). Osim toga, streptokok grupe A može uzrokovati ozbiljnije komplikacije poput reumatske groznice i poststreptokoknog glomerulonefritisa.

Pneumokok (Streptococcus pneumoniae): Pneumokok je često povezan s infekcijama dišnog sustava, uključujući upalu pluća (pneumoniju) i srednjeg uha (otitis media). Ove infekcije često se javljaju u djece, posebno u dojenčadi i kod male djece.

Osim streptokoka grupe A i pneumokoka, postoji niz drugih vrsta streptokoka koji mogu uzrokovati različite infekcije, uključujući streptokokne infekcije kože, infekcije mokraćnog sustava, šarlah i druge bolesti.

Koji su simptomi streptokokne infekcije?

Mogu uključivati vrućicu, grlobolju, crvenilo i oticanje grla, bolove u tijelu, kašalj, curenje nosa, infekcije kože, bol u uhu, i druge ovisno o vrsti infekcije. No stvarno prisustvo streptokoka u tijelu utvrđuje se analizom simptoma i uz pomoć laboratorijskih pretraga koje će zatražiti liječnik. Streptokok se dijagnosticira uz pomoć brisa nosa i brzog testa grla na streptokoknu infekciju. Ako se ustanovi da je streptokok prisutan, pristupa se liječenju koje može uključivati antibiotike, posebno u slučaju (gnojne) angine.

Neki oblici streptokoknih infekcija mogu se spriječiti cijepljenjem. Na primjer, cjepivo protiv pneumokoka pomaže u sprječavanju određenih infekcija uzrokovanih Streptococcusom pneumoniae. Na listi je obaveznih cjepiva u Republici Hrvatskoj. Primaju ih djeca u dobi od dva i četiri mjeseca te kad napune prvu godinu života.