0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Što kada beba povraća nakon dojenja?

beba povraća nakon dojenja

Ako beba povraća nakon dojenja, mogu postojati nekoliko mogućih uzroka i važno je obratiti pažnju na simptome i promjene u ponašanju djeteta. Kada se beba rodi, mišić sfinktera na ulazu u želudac je slab, stoga veliki broj beba može imati blagi refluks. Također je uobičajeno da bebe gutaju zrak dok se hrane, a reakcija podrigivanja može uzrokovati vraćanje mlijeka i stvaranje pljuvačke.

Simptomi refluksa mogu uključivati ​​regurgitaciju, grčeve ili iritabilnost. Ako sumnjate na refluks, obratite se pedijatru radi procjene i preporuka. Simptomi će se obično poboljšati u dobi od 6 do 12 mjeseci, a ako vaša beba dobro raste i nastavlja se hraniti, obično nema razloga za zabrinutost.

Međutim razlog za povraćanje bebe nakon dojenja može biti i prejedanje. Ako beba jede previše brzo ili prima više mlijeka nego što joj treba, to može rezultirati povraćanjem. Pokušajte usporiti hranjenje i osigurati da beba ne gutljajem proguta previše zraka.

Drugi razlozi zašto beba povraća nakon dojenja mogu biti infekcija ili bolest. Pogotovo ako primijetite druge znakove bolesti poput povišene temperature, proljeva ili neuobičajenog ponašanja. Ali i netolerancija na hranu. Ponekad bebe mogu imati netoleranciju na određenu hranu koju majka konzumira, poput laktoze ili proteina kravljeg mlijeka. Ako sumnjate na netoleranciju na hranu, možda ćete morati promijeniti svoju prehranu ili preći na posebne formule za bebe.

Važno je pratiti bebinu težinu, hidrataciju i opće stanje. Ako je beba stalno povraća, gubi na težini ili izgleda bolesno, trebate se obratiti pedijatru. Oni će moći pružiti dijagnozu i savjetovati najbolji način postupanja.

Kako pomoći bebi ako povraća nakon dojenja?

Jednostavni načini upravljanja simptomima refluksa uključuju često podrigivanje bebe tijekom hranjenja. Sjedite bebu uspravno tijekom hranjenja i 20-30 minuta nakon hranjenja. Možete koristiti i dude sa sporim protokom za hranjenje na bočicu.

Također i korištenje zgušnjivača hrane može pomoći. Može se dati dojenim bebama prije hranjenja ili dodati u adaptirano mlijeko, ali o tome treba razgovarati s liječnikom prije upotrebe.

Ako je uzrok tome da je beba previše hranjena važno je izračunati unos bebe na temelju težine.

Trebali biste posjetiti svog liječnika ako povraćanje pretjerano, ako povraća krvi ili sadrži žuči (jarko žute/zelene boje). Isto tako ako vaša beba ima temperaturu i povraća. I kada postoji kontinuirani gubitak težine.

POVEZANO: Znakovi pretilosti kod male djece